A Mega a net legnagyobbjai között

2013.01.24. 08:14

141 – ennyit írt Kim Dotcom a Twitterre az egy éve botrányos körülmények között bezárt Megaupload utódjának szánt Mega fájlmegosztó indulásáról. A szám az Alexa internetes forgalommérő oldalra utal, ahol két nappal az indulása után ezt a helyezést foglalta el az oldal a látogatottsági toplistán. Bár az Alexát sokat kritizálják a mérési módszere és az abból fakadó pontatlan számai miatt, a látogatottsági listáit nagyjából mindenki elfogadja. A 141. helyezés elsőre nem tűnik különösebben jónak, de valójában nagyon is az: olyan oldalak szerepelnek a listán ilyen helyezés környékén, mint a Reddit, a Skype.com, a Vimeo, vagy a Fox News online kiadása. Két nap alatt ilyen magasra jutni óriási teljesítmény, még akkor is, ha a Mega indulását a megauploados előélet miatt sosem látott érdeklődés övezte az interneten.

A kalózkodást nyílt titokként kezelő Megaupload után a Mega megpróbál legális fájlmegosztó szolgáltatásnak tűnni, és a felhasználói szerződésében kiköti, hogy tilos jogvédett anyagokat felpakolni rá. Igaz, azt még nagyobb elánnal hirdeti, hogy az oldalon minden tartalmat titkosítás véd, és az oldal üzemeltetői sem tudhatják meg, mit töltenek fel és le a felhasználók. Így azt sem tudni, hogy a látogatók rohama alatt az indulás óta rogyadozó, és néha elérhetetlenné váló Mega-szerverek mit is tárolnak. Az Alexa listáinak tanúsága szerint annyi bizonyos, hogy a hasonló szolgáltatások legnagyobbjait, a Rapidshare-t és a Dropboxot pár nap alatt lenyomta látogatottságban a Mega.

BBPzw5ACMAAgmIG

Ezzel együtt kellemetlen hírek is érkeznek a Mega háza tájáról, azt beszélik például, hogy máris feltörték az oldalra felkerülő tartalmakat védő titkosítást (Dotcom még olajat is öntött a tűzre, amikor kijelentette, hogy pénzjutalmat ajánl fel annak a hekkernek, aki ezt bizonyítani tudja), illetve kiderült az is, hogy a regisztrációt nyugtázó emailből ki lehet bányászni az új felhasználó jelszavát, ami szintén komoly biztonsági rést jelent a rendszerben.  • Hírek
  • Csok