XVI. Benedek: Twitteren is kell prédikálni

2013.01.24. 16:55
Az internetes közösségi oldalak nem virtuális világot alkotnak, hanem a valós élet részét képezik, segítségükkel el lehet juttatni az emberekhez az evangélium üzenetét - ez a fő gondolata annak az üzenetnek, amelyet XVI. Benedek a tömegtájékoztatás világnapja alkalmából intéz a hívőkhöz, és amelynek tartalmát csütörtökön ismertették a Vatikánban.

Május 12-én lesz a tömegtájékoztatás világnapja, a szentatya ebből az alkalomból minden esztendőben üzenetet intéz a hívekhez. A csütörtökön bemutatott dokumentumban a pápa ismételten felhívja a figyelmet a közösségi portálok rendkívüli jelentőségére, amennyiben szerinte azok elősegítik az új evangelizációt.

A kommunikációnak ezek a fórumai a katolikus egyházfő szerint hozzájárulnak az emberek közötti párbeszéd élénkítéséhez, de csak akkor, ha a szereplők tiszteletben tartják a magánélet szféráját, felelősségteljesen használják a világháló által nyújtott lehetőségeket, az igazságot szolgálják, szorosabbra fűzik az emberek közötti kötelékeket, és erősítik a családi élet harmóniáját.

XVI. Benedek a hit terjesztésének fontos színtereként tekint a közösségi oldalakra. Nem pusztán azért van szükség a kommunikációnak erre az új eszközére, mert a katolikus egyház lépést akar tartani a korral, hanem azért is, mert így mindenkihez el tudja juttatni az evangélium üzenetét.

Az igaz ügyet, a józan ész szavát hirdetők diszkrét hangját olykor teljesen elnyomja az információ hatalmas tömegének, a szenzációkeltésnek a hangzavara – írta XVI. Benedek. Szerint ezért kell megfelelő módon élni a közösségi portálok előnyeivel. Ennek különösen nagy jelentősége van az olyan keresztény közösségek számára, amelyek olykor földrajzilag és kulturálisan is elszigeteltnek érzik magukat.

XVI. Benedek Twitter-fiókja december 3-án jelent meg az interneten, a pápa egy érintőképernyős készülékről küldte el első bejegyzését. Kilenc különböző nyelvű fiókot használ, amelyeknek már több mint két és fél millió olvasója van.

Claudio Maria Celli bíboros, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke, aki csütörtökön bemutatta a sajtónak a pápai üzenetet, egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy a Twitteren a szentatya nem csupán lelkes és dicsérő, hanem sokszor sértő üzeneteket is kap. "Nem ért minket meglepetésként a dolog" – mondta a bíboros, hozzáfűzve, hogy a Szentszék számolt ezzel a kockázattal, de – mint fogalmazott – megérte vállalni azt, ez az ára annak, hogy az egyház jelen legyen a világhálón.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM