Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Antigua igazi kalózparadicsommá válhat

2013.01.26. 18:47

A mindössze 80 ezer lakosú karibi miniállam, Antigua hadat üzent az amerikai szórakoztatóiparnak: az ország a kereskedelmi világszövetségtől (WTO) azt kérvényezi, hogy indíthasson el egy online portált, ahol zenéket, filmeket és szoftvereket árul, anélkül, hogy azok után jogdíjat fizetne az amerikai cégeknek. Az eset a két ország közötti online háborúskodás végső elmérgesedését jelzi.

A konfliktus akkor kezdődött, amikor az online szerencsejáték megrendszabályozásának részeként az USA blokkolta az antiguai online fogadóirodák és internetes kaszinók elérését az amerikai felhasználók számára. Antigua lakosságának jelentős része, becslések szerint 5 százalékuk a szerencsejáték-iparban dolgozik, így az amerikai lépés igen érzékenyen érintette őket. A kormány szerint az ország egész gazdaságát megrázta a milliárdos forgalmú online szerencsejáték célközönségének ilyen megtizedelése. A WTO egy 2005-ös határozatban jogosnak ítélte meg az antiguaiak panaszát, és felszólította az USA-t, hogy szüntesse meg a tilalmat. Ez azóta sem történt meg.

Antigua most úgy próbál visszavágni Amerikának, és a kiesett bevételeit pótolni, hogy egy szabályos warezoldalt állít fel, ahol olcsón (a tervek szerint havi 5 dollárért korlátlan hozzáférést adva a felhasználóknak) árul amerikai filmeket, tévésorozatokat, zenét és szoftvereket digitális formában, azonban az ilyenkor járó jogdíjakat nem fizeti ki. A WTO egy 2007-es döntése értelmében az online szerencsejátékos ügyért cserébe ehhez joga van az országnak, évi 2 millió dolláros forgalomig. A BBC értesülései szerint a Fehér ház havi 500 ezer dolláros kompenzációt ajánlott fel Antiguának az online szerencsejátékiparában okozott károkért, de a karibiak ezt elutasították, mondván, az ő számításaik szerint 3,4 milliárd dollárnyi, jogdíjfizetés nélkül intézett forgalom után hozná a bolt egálba a számlájukat az amerikaiakkal.

Ha valóban elindul az országban a kormányzati támogatással működő lopás és a szerzői jogok lábbal tiprása, az végső soron Antigua egyéb érdekeltségeit fogja károsan érinteni - fenyegette meg burkoltan az országot az amerikai kormány a WTO-nak írt levelében.

Az antiguai-amerikai viszony egyébként nem minden fronton ilyen feszült, a szigetország 2009-ben az amerikai elnök születésnapi ajándékaként Mount Obama névre keresztelte át az ország legmagasabb pontját (hegynek nevezni enyhe túlzás, 402 méter magas mindössze).