Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

A finnek túlélhetik a Nokia halálát

2013.01.28. 18:33
Jyrki Katainen finn miniszterelnök sokszínű körömlakkal jelent meg egy sajtótájékoztatón. Elmondása szerint ritkán festi a körmét és most azért tett kivételt, mert egy startup új játékát népszerűsíti vele. A finn kormány komolyan gondolja, hogy a Nokia bukása után újra a világ élvonalába szeretne kerülni technológiai cégekkel, megszállottan keresik az Angry Birdshöz hasonló sikertermékeket.

A Nokia hozta Finnország éves gazdasági növekedésének negyedét 1998 és 2007 között. Ugyanebben az időszakban a ország kutatásra és fejlesztésre költött teljes összegének harminc százalékát a Nokia állta. A mobilgyártó adta az ország exportjának az ötödét, az iparűzési adó 23 százalékát is a cég fizette. Nem véletlen, hogy a Nokia hanyatlása komoly problémát okoz Finnországnak.

Élet a Nokia után

A telefongyártó cég részvényei hatalmasat zuhantak az elmúlt időszakban, a vállalat egyre kevesebbet ér. Nyeresége 2007 óta több mint hetven százalékkal csökkent, egyre kevesebb mobiltelefont tud eladni, elvesztette korábbi vezető szerepét a piacon. A cég nyáron bejelentette, hogy a finnországi dolgozók tíz százalékától megválik. Ezek a tények összességében azt jelentik, hogy nő Finnországban a munkanélküliség, csökken a GDP, nem növekszik a finn gazdaság. Ha ez valóban így folytatódik, akkor az országnak kölcsönt kell felvennie, hogy fenn tudja tartani az egyik leggyorsabban öregedő lakosság életszínvonalát. Egyértelmű volt, hogy valamit lépniük kell, ha nem akarják, hogy Portugália sorsára jussanak.

A Nokia részvényárfolyama 2008-tól
A Nokia részvényárfolyama 2008-tól

A finnek tehát új utakat keresnek a Nokia-korszak utáni boldoguláshoz. A kiutat most is a technológiai cégekben látják, komoly programokat indítottak az Aalto Egyetem és a Nokia központjában, hogy segítsék azokat a kezdő vállalkozásokat, amelyek akár a jövő Nokiái is lehetnek. A lelkesedést az Angry Birds sikere fokozza – ahogy Finnországban mondják, a népszerű játék is Helsinki latyakos utcáiról indult világhódító útjára.

Néhány hónappal ezelőtt a Slush konferencia a kezdő vállalkozások egyik legnagyobb összejövetele volt Európában, több mint ötszáz cég és kétszáz befektető osztotta meg egymással tapasztalatait. Itt mindenki a következő nagy dobást kereste. Ahogy Peter Vesterbacka, a Rovio marketingvezetője fogalmazott, Finnország lett az egyik legmegfelelőbb hely új cégek indulására. Az ilyen kezdő cégekből lesznek a jövő nagyvállalatai, amik munkahelyeket teremtenek, így ezekbe kell fektetni a jövő érdekében.

A rút kiskacsa

Egycéges országok

Nemcsak Finnország függ egy vállalat sikerétől, több olyan ország van, ahol egy hatalmas cég uralja a gazdaságot, az éves GDP jelentős százalékáért felelős, így bukása komoly problémát okozna az adott országnak. Az Economist összegyűjtötte ezen országok és cégek listáját és azt, hogy a cégek bevétele hogyan aránylik az ország GDP-jéhez. Luxemburgban az ArcelorMittal bevétele az ország GDP-jének 161 százaléka, Mauritiuson az Essar Energy uralkodik (132 százalék), Hollandiában a Royal Dutch Shell (56 százalék), Hongkongban a China Mobile (34 százalék), Svájcban a Glencore (29 százalék).

A finn kormány nem mindig volt nagyvonalú a szektorral, korábban magas adókkal és érdeklődés hiányával ijesztette el a technológiai cégeket. Ez és a nagyobb piacoktól való távolság arra késztette a kezdő vállalkozásokat, hogy eladják ötleteiket nagyobb cégeknek. Ezt tette a Twitterhez hasonló szolgáltatást nyújtó Jaiku, amelyet a Google vett meg 2007-ben. Linus Torvalds, a Linux atyja is elhagyta Finnországot és Kaliforniába költözött 1997-ben.

De a körülmények változtak, talán a Nokia hanyatlása is segített abban, hogy megváltozzon a finn kormány hozzáállása. Ma már számos intézkedéssel bizonyítják, hogy tényleg komolyan gondolják. Adókedvezményeket adnak azoknak a befektetőknek, akik kis cégeknek adnak tőkét, és azoknak a cégeknek, akik kutatással és fejlesztéssel foglalkoznak. A kormány kifejezetten nagy gondot fordít az oktatásra is, és ennek meg is van az eredménye. Az OECD adatai szerint a finn a második legtanultabb népesség a dél-koreai után.

Programokat indítottak a vállalkozások támogatására, a kutatásokat támogató hivatal, a Tekes megduplázta költségvetését, 2014-ig harmincmillió euróval támogatná az ígéretes vállalkozásokat. Más kormányprogramok további harmincmillió eurót tesznek hozzá ehhez.

Az új vállalkozások népszerűsítésében odáig is elmentek, hogy az említett Slush konferencián Jyrki Katainen finn miniszterelnök sokszínű körömlakkot viselt, elmondása szerint – mivel férfiaknál nem szokás ezért – soha nem festi a körmét, de most azért kivételt tett az Ovelin kedvéért, ami így népszerűsíti új játékát.

A miniszterelnök azért leszögezte, hogy nagyon szeretné, ha a Nokia továbbra is meghatározó szerepet játszana az ország és a világ mobilpiacának életében. Akárhogy is lesz a hagyományos iparágakkal, szükségük van valami újra is.

Már elkezdődött a jövő

Sikertörténetek már most vannak, az Angry Birds videojátékot biztos nem kell bemutatni. A Rovio története ugyanakkor azt is bizonyítja, hogy a finn startupoknak mennyire nem könnyű elszakadniuk a Nokiától. A cég eleinte Nokia készülékekre fejlesztett játékokat, több-kevesebb sikerrel, de akkoriban még nem sokan ismerték a nevüket. Az igazi áttörést az iPhone hozta nekik, egy csapásra ismertté váltak, felhasználók milliói játszanak ma is az Angry Birdsszel – ami a Nokiának a lassú haldoklást jelentette, az a Roviónak a világhírt.

Az egyszerű játék mára egész birodalommá nőtte ki magát. A több százmillió letöltésnél járó Angry Birdsről a Rovio újabb és újabb bőröket húz le, a folytatásokkal, kiegészítőkkel, plüssfigurákkal, és az Angry Birds-vidámparkkal és üdítőitallal. A játékot tavaly karácsonykor nyolcmillióan töltötték le, december 22-29. között összesen harmincmillióan. (Hogy maga a játék valójában pofátlan nyúlás, ezek után mellékes.)

Képlopat a Clash of clans című játékból
Képlopat a Clash of clans című játékból
Fotó: RTSGuru

Megjelentek az utódok is, a Slush konferencia alatt a Supercell fejlesztőcég két játéka, a Hay Day és a Clash of Clans az első két helyet foglalta el az amerikai iPad-játékok toplistáján. A másik nagy reménység az egyre népszerűbb APE Payment, ami egy mikrokifizetéseket lehetővé tevő szolgáltatás.

Még a Nokiából élnek

Iparági elemzők szerint hatalmas növekedés előtt áll a szektor, és szükségük lesz arra a tanult és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező munkaerőre, akik a Nokiánál kezdték. A kormányzat is energiát fordít arra, hogy a Nokia volt alkalmazottainak munkába állását segítsék, átfogó programokat hoztak létre ennek érdekében.

Ráadásul nemcsak a finn cégek szeretnének profitálni a Nokia volt alkalmazottainak szakmai tudásából. A csavar a történetben az, hogy a Huawei Finnországban építene ki egy európai központot, hogy az ottani fejlesztők tudását is felhasználja.

A finnek sem hiszik azt, hogy sikerül még egy Nokiát útnak indítani az országból, de nem is baj, ha több lábon áll az ország. Risto Siilasmaa, a Nokia vezető testületének tagja, és az F-Secure cég alapítója azt mondta, hogy az is elég, ha lesz majd néhány tucat F-Secure-hoz hasonló cég, és mellette sok Angry Birds és APE Payments nagyságú cég. Ha ez valóban így lesz, akkor Finnország visszaszerzi vezető helyét a technológiai szektorban.  • Vennék
  • Hírek