Blanka, Bianka
10 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az Apple levédette a boltjainak kinézetét

2013.02.01. 12:01 Módosítva: 2013.02.01. 12:22

Az USA szabadalmi hivatala január 22-én megadta a védettséget egy olyan formatervre, amelyben az Apple azt vázolja fel, hogy dedikált szakboltjai, az Apple Store-ok hogyan is néznek ki, így most már ezek az üzletek is élvezik a márkajegyeknek kijáró védelmet.

A cég két éve nyújtotta be a kérelmet, az indoklás szerint azért, mivel egyre több hamis Apple Store-t nyitnak a világon – ám például az illegális kínai boltok ellen egyelőre nem tudnak fellépni, ez csak a jövő zenéje lehet, hiszen a védettség csak az Egyesült Államokra terjed ki. Ugyanakkor, mondta el egy szakértő a Reuters hírügynökség tudósítójának, bevett gyakorlat, hogy az amerikai oltalom megszerzése után a cégek külföldön is igyekeznek hasonló jogokhoz jutni.

A boltok dizájnjának egyedivé tétele és ennek védelme a nemrég elhunyt alapító, Steve Jobs szívügye volt, az iratok tanúsága szerint a megtervezésből is kivette a részét (Jobs egyébként már korábban levédette a teljesen üvegből készült lépcsősort).

A kérelemhez mellékelt rajz mutatja, hogy pontosan mire is gondolnak a cégnél, ugyanakkor olyan – szinte biztosan perekhez vezető – általánosságok is szerepelnek az egyébként a teljes védendő koncepciót bemutató leírásban, mint hogy tiltott másolni például a fakazettás tiszta üveg kirakatot, bejáratot, illetve a hosszúkás asztalokat, valamint a hátsó falba süllyesztett képernyőket.

A szabadalomhoz csatolt ábra a az Apple boltok kinézetéről
A szabadalomhoz csatolt ábra a az Apple boltok kinézetéről
Fotó: Apple

Habár a védelem a teljes kialakításra vonatkozik, szinte biztos, hogy lesznek még jogi ügyek az Apple Store védettsége miatt is.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
4290 Ft
3647 Ft