Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Irán hozzáférhetett az elfogott drón videóihoz

2013.02.08. 12:13

Az iráni köztelevízió levetített egy felvételt, amit állítólag egy 2011-ben elfogott amerikai kémrepülő rögzített. A közel-keleti ország vezetése azt mondja, hogy sikerült visszafejtenie az ország légterében eltérített és földre tett RQ-170 Sentinel típusú drón rendszerének titkosítását.

A felvételen egy amerikai drónbázisnak mondott repülőtér, illetve az afganisztáni Kandahár városa látszik, a videó egy másik részén pedig arról láthatunk képeket, ahogy az irániak elszállítják és darabokra szedik a Sentinelt.

Amikor 2011-ben kiderült, hogy a drón eltűnt, az amerikaiak csak annyit közöltek, hogy baleset történt, az irányítók elvesztették a kapcsolatot a géppel, így irányítani sem tudták, így történhetett meg, hogy a csúcskategóriás eszköz az ellenség kezébe került. Ezzel szemben az irániak azt állították, hogy a gép nem pusztán az ölükbe pottyant, hanem ők maguk vették át felette az irányítást. Az USA ezt tagadta.

Iráni vezetők szerint a videó visszafejtése csak a kezdet, az elfogott Sentinel alapján mostantól a keleti ország hadiipara is képes lesz hasonló minőségű drónok gyártására. A hírek szerint szükségük is volt a múzsa csókjára, a korábban bemutatott, saját fejlesztésű vadászrepülőről ugyanis szakértők egész sora állítja, hogy nem több egy közepesen jól összerakott makettnél.