Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Saját résztulajdonosai perlik az Apple-t

2013.02.10. 20:48

Pert indít a hozzá csatlakozó részvényesek nevében az Apple ellen Amerika egyik leghíresebb befektetési bankára, David Einhorn. A Greenlight Capital befektetőcég élén 6 milliárd dollárt forgató bankár azt szeretné elérni, hogy az Apple ne csak üljön a 137 milliárd dollárra rúgó készpénztartalékán, hanem kezdjen vele valamit, például osztalékként fizesse ki legalább egy részét a részvényeseinek. Ez szerinte jót tenne a cég részvényárfolyamának is, ami a tavaly őszi történelmi rekord óta a mélybe zuhant, 36 százalékot veszített az értékéből.

Az Apple már futtat egy három éven át tartó osztalékfizetési programot, ebben 45 milliárdot osztogat szét a saját résztulajdonosai között. Einhorn, és több más befektető szerint ez kevés, és a cégnek bátrabban kellene forgatnia a vagyonát, ami tízmilliárdokkal nő minden sikeres negyedév után. Einhorn állítása szerint személyesen próbálta meggyőzni a cégvezér Tim Cookot erről, sikertelenül, így a jogi út maradt az egyetlen megoldás. Az Apple számára az osztalékfizetés főként azért probléma, mert a pénze nagy része tengerentúli leányvállalatoknál van, és ha ezt be akarja vinni Amerikába, kemény adót kell rá fizetnie. Ezért inkább cégfelvásárlásokba fekteti a pénzét, amit külföldi számláról is meg lehet oldani.

A lázadó bankár egyébként 1,3 millió Apple-részvényt birtokol, aminek az értéke jelenleg 600 millió dollár körül van. Ez azt jelenti, hogy kevesebb, mint a cég másfél ezreléke az övé. Einhorn valóságos élő legenda és állandó botrányhős az amerikai pénzvilágban. 1996-ban 900 ezer dolláros örökségéből indított céget, és ezt mára milliárdos biznisszé fújta fel. A neve akkor lett ismert, amikor 2008-ban nagy tételben shortolta (vagyis az árfolyam esésére fogadott) a Lehman Brothers befektetési bank papírjait, közvetlenül azelőtt, hogy a bank összeomlott, elindítva a pénzügyi világválságot. Egyébként remekül ért a közvélemény manipulálásához, és első osztályú pókerjátékos, világbajnoki döntőben is játszott, ahol aztán a nyereményét (több mint félmillió dollárt) Michael J. Fox Parkinson-kórt kutató alapítványának adta. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy megvette a New York Mets baseballcsapatát, és Microsoft-részvényesként Steve Ballmert szólította fel lemondásra, mert nem úgy mentek a cég pénzügyei, ahogy szerette volna.