Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Titkos drónbázist fedett fel a Bing Maps

2013.02.10. 16:35

Bár az amerikai illetékesek még nem reagáltak a hírre, minden jel arra mutat, hogy véletlenül egy titkos amerikai drónbázist leplezett le a szaúd-arábiai sivatagban a Microsoft online térképszolgáltatása, a Bing Maps. A bázist Wired magazin bloggere szúrta ki a térképen, aki azt mondja, a lehetetlennel határos csak úgy véletlenül belefutni, mivel csak a legnagyobb nagyításnál látszik a műholdképen, több száz kilométerre van a legközelebbi lakott településtől, de még út sem vezet a közelében pár tíz kilométeres távolságban, csak a végeláthatatlan homokdűnék. A Google Maps térképén ezeken a koordinátákon egyébként nincs semmi, csak a sivatag, de a Bing felvételei frissebbek, 2012. márciusából valóak.

A bázis a szaúdi-jemeni határ közelében van, és a felépítése nagyon hasonlít a publikus amerikai drónbázisokra Afganisztánban és Pakisztánban. A műholdképeken látható három hangár egyenként nagyjából 50 méter hosszú és 25 méter széles, vagyis kényelmesen elférhetnek bennük a Predator és Reaper robotrepülők. A képek két használatban levő, és egy éppen épülő kifutópályát is mutatnak, valamint sok kisebb kiegészítő épületet. A Wirednek két névtelenséget kérő CIA-s forrás is megerősítette, hogy ez bizony egy drónbázis.

A Washington Post két éve szellőztette meg, hogy a CIA titkos bázist telepít valahol Szaúd-Arábiában, és 2011 óta folyamatosan érkeznek is a hírek a jemeni célpontok elleni dróntámadásokról. Ezek általában az Al-kaidával és egyéb terrorista szervezetekkel kapcsolatba hozott célpontok ellen történnek, és nem ritkán halálos áldozatokkal is járnak. 

Nem ez lenne az első eset, hogy egy publikus műholdas térkép titkos amerikai katonai támaszpontot leplez le: 2009-ben egy hivatalosan nem létező pakisztáni drónbázis tűnt fel a Google Earth képein. Szaúd-Arábiából elvileg egy éve kivonult az amerikai hadsereg, részben azért, mert a szent földnek tartott területeken az idegen katonák jelenléte komoly feszültségekhez vezetett az erősen vallásos helyiek között.