A Like gomb miatt perelik a Facebookot

2013.02.11. 14:58

Egy szabadalmi ügyekkel foglalkozó társaság pert indított a Facebook ellen, méghozzá egy halott holland programozó, Joannes Jozef Evereardus van Der Meer nevében. A cég szerint Van Der Meer özvegye kártérítést követel a népszerű közösségi oldaltól, mivel szerinte a sikerei nagy részét azoknak az engedély nélkül használt funkcióknak köszönheti, amiket Van Der Meer fejlesztett.

A szabadalombitorlási keresetet a Rembrandt Social Media vállalat nyújtotta be a virginiai bírósághoz. A cég képviselői úgy vélik, a Rembrandt által fejlesztett szabadalmak fontos elemei a mai közösségi médiának, és arra számítanak, hogy a bíró és az esküdtszék ugyanezt fogja megállapítani a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján.

A Rembrandt több szabadalmat birtokol, amit 2004-ben bekövetkezett halála előtt Van Der Meer fejlesztett egy közösségi oldalhoz, a Surfbookhoz. A programozó 1998-ban, öt évvel a Facebook megjelenése előtt kapta meg a saját fejlesztéseire vonakozó szabadalmat. A Surfbook egy megosztási lehetőséget biztosító közösségi naplót kínált a felhasználóknak, akik megjelölhették családtagjaikat és barátaikat. A Fish and Richardson szabadalmi irodánál őrzött dokumentumok tanúsága szerint a Surfbookban elérhető volt egy Like gomb is – ez manapság a Facebook egyik emblematikus, a felhasználók által előszeretettel használt funkciója.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM