Konrád
8 °C
26 °C

Miért drágább minden Ausztráliában?

2013.02.11. 17:02

Az ausztrálok nem tudják, hogy az országukban miért olyan magas a nagyvállalatok termékeinek ára, de elégedetlenek a jelenlegi helyzettel. Az ausztrál kormány nyilvános meghallgatásra idézte meg az országban tevékenykedő három nagy multinacionális informatikai céget – az Apple-t, a Microsoftot és az Adobe-ot –, hogy számon kérjék rajtuk, miért árulják drágábban a termékeiket Ausztráliában, mint a világ többi részén.

A kezdeményezés mögött az ausztrál parlament egy tavaly májusban létrehozott, az infrastruktúrafejlesztésért és távközlésért felelős bizottsága áll, akik már egy ideje vizsgálták az amerikai székhelyű multik árképzését Ausztráliában. A vásárlók arról panaszkodtak a testületnek, hogy az Egyesült Államokban 499 dollárért piacra dobott iPad Ausztráliában 555 amerikai dollárnyi ausztrál dollárba kerül, és az Adobe Photoshop CS6-ért az USA-ban érvényes 700 amerikai dollár helyett 1203 dollárnak megfelelő helyi pénzt kérnek el.

A bizottság szerint a járulékos költségek, vagyis a kereskedelmi hálózat, a promóció, illetve a helyi adók és illetékek nem indokolnák ezt az árkülönbséget. A beidézett cégeknek az ausztrál törvények értelmében mindenképpen meg kell jelenniük a meghallgatáson, különben szankciókkal kell szembenézniük.