Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült a Pirate Bay-film

2013.02.13. 11:42

A berlini filmfesztivál világpremierjével egy időben a YouTube-ra, és természetesen a Pirate Bayre is felkerült a TPB AFK című film, ami a világ leghíresebb kalózoldalának, a Pirate Baynek történetét meséli el. A cím egy rövidítés, azt jelenti, The Pirate Bay Away From Keyboard, ami egyrészt arra utal, hogy az oldal alkotóit eltávolították a billentyűzet közeléből, másrészt a tárgyalás egyik híres jelenetét idézi meg, amikor a vádlottak egyike azt mondta, ők az IRL (in real life) kifejezés helyett azt használják inkább a való életre, hogy AFK, vagyis a billentyűzettől távol töltött idő.

A dokumentumfilm négy éven át készült, az online közösség finanszírozta, és a torrentoldal készítőinek interjúi mellett sok archív felvételt is tartalmaz az oldal bírósági tárgyalásáról, aminek végén több millió dolláros kártérítésre és börtönbüntetésre ítélték a három svéd kalózt, Gottfrid Svartholmot, Fredrik Neijt és Peter Sundet. A film végigkíséri őket a tárgyaláson, fellebbezéseken, és azon, ahogy ketten közülük Délkelet-Ázsiába menekülnek a börtön elől (Neijt aztán deportálják Kambodzsából), végül azzal a jelenettel zárul, amiben a börtönbe készülő Sunde az Európai Parlamentben szólal fel. A három főhős mellett sokat szerepelnek a vád képviselői, a szórakoztatóipar fejesei is, rendszerint az agresszív idióta szerepében.

A film ingyenesen terjeszthető, de aki akarja, megveheti dvd-n, illetve a hivatalos oldalról 10 dollárért letöltve a rendezői változatot támogathatja az alkotókat. Eddig egymillióan nézték meg a filmet YouTube-on, és a fizetős letöltések 33 ezer dollárt (7 millió forint) hoztak össze. A film eredetileg svéd nyelvű, de a lelkes rajongók máris hat nyelven készítették el a feliratozást (a magyar egyelőre nincs köztük).