A Facebook megnehezíti a szakítást

2013.02.14. 18:34
Valentin-napon mindenki nehezebben viseli, ha a közelmúltban szakított a partnerével, és ezt a szenvedést a modern technológia csak súlyosbítja. A közösségi hálózatokon a párok általában olyan mennyiségben halmoznak föl digitális javakat, ami még jobban megnehezíti a szakítást és a kapcsolat lezárását.

Corina Sas, a brit Lancaster Egyetem munkatársa, és a Kalifornia Egyetemen dolgozó Steve Whittaker egy kísérletben 24 személyt vizsgáltak, akik nemrég szakítottak a partnereikkel. Az alanyokat arról kérdezték, hogy kezelték a megszakadt párkapcsolatból hátramaradt digitális emlékeket: szövegeket, leveleket, emaileket, zenéket, videoklipeket, Facebook-üzeneteket vagy fotókat. Ezek a digitális tartalmak általában több eszközön, például számítógépeken, mobil eszközökön, kamerákon, vagy akár digitális képkereteken is megtalálhatók.

A kísérlet nem túl meglepő módon azt az eredményt hozta, hogy az érintettek mindegyike kidolgozott egy digitális lomtalanítási stratégiát - ennek a mértéke annak függvényében változott, hogy kit mennyire viselt meg a szakítás. A kutatók ennek alapján megvizsgálták, hogy a Facebook milyen új szolgáltatásokat kínálhatna azoknak, akik nemrég szakítottak a partnerükkel; ezt az eljárást digitális felejtésnek nevezték el.

Sas szerint az alanyok három fő szakítási stratégiát dolgoztak ki. Egyesek túl sok digitális tartalmat őriztek meg, amiket a fájdalmas emlékeknek szenteltek. Mások ösztönszerűen töröltek még olyan tartalmakat is, amikre esetleg később szükségük lett volna. Megint mások úgy reagáltak a történtekre, hogy félretették a digitális emlékeiket, és csak később, szelektív módon válogatták ki, hogy mit szeretnének megtartani belőlük. Whittaker szerint sokan elkövetik azt a hibát, hogy mindentől igyekeznek megszabadulni, de később megbánják, hogy nem tartottak meg ezt-azt.

Kutyaharapást szőrével

A Twitter és a Facebook korában már nem elég elégetni a szerelmes leveleket. A kapcsolat nyomai megmaradnak a közösségi hálózatokon, és Sas tapasztalatai szerint különösen nehéz megbirkózni az itt található digitális nyomokkal. A kutató szerint a legnagyobb problémák a facebookos interakcióhoz és tartalmakhoz kötődnek, ahol a párokat sok dolog emlékezteti a volt partnerére. Hacsak nem tiltják le egymást, vagy nem törlik az ismerősi kapcsolatukat a Facebookon is, az expartnerek gyakran itt láthatják, hogy mivel foglalkozik a másik.

 tk3s 19981218 prc g90 889

A digitális felejtésben a technológia nyújthat segítséget. Sas és Whittaker kifejtették, hogy szívesen látnának a jövőben további, pár-orientált funkciót a Facebookon, ami megkönnyítené a pároknak a szakítást és a közös tartalmak eltüntetését - vagyis egyfajta digitális házassági szerződést. A kutatók javaslatot tettek egy, a kapcsolati információkat automatikusan begyűjtő és feldolgozó szoftver fejlesztésére is. Whittaker elmondta, hogy a terveik szerint ez az alkalmazás az expartnerhez fűződő digitális tartalmakat gyűjtené össze a laptopokról, telefonokról vagy a Facebookról, így nehéz lenne hozzáférni vagy törölni az expartnerrel kapcsolatos adatokat.

Bár a kutatók tudják, hogy mindez nem egyszerű feladat, úgy vélik, megéri a fáradtságot. Ahhoz, hogy a szükséges adatokat kinyerhessék és elkülöníthessék, szövegértelmező programokra, arcfelismerő algoritmusokra, sőt, talán kezdetleges mesterséges intelligenciára is szükség lenne, de Sas szerint ezzel a digitális javak olyan egyedi gyűjteményét lehetne létrehozni, amivel később körültekintően lehetne foglalkozni. A kutató egyelőre azt tanácsolja a szakításon éppen csak átesett embereknek, hogy ne hagyják, hogy elragadja őket az indulat, és ne töröljenek minden, a partnerükre vonatkozó tartalmat; később, amikor már lehiggadtak, körültekintően kiválogathatják, hogy mire lehet szükségük.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM