Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Robottal takarítanák a nukleáris hulladékot Fukusimában

2013.02.16. 11:01
A fukusimai atomerőmű sérült 1-es reaktorának megtisztítására kifejlesztett robot prototípusát mutatta be a Toshiba elektronikai cég Japánban.

A távirányítású robot akár 100 sievert sugárzást is kibír, ez sokkal több, mint amennyit az emberi szervezet elvisel - írta szombaton a Japan Times című lap. A szerkezetet arra tervezték, hogy ártalmatlanítsa a radioaktív anyagot. A robot szárazjeget bocsát a felületekre, egyúttal beszippantja a veszélyes anyagot, amely aztán lebomlik. A technológia lényegében a repülőgépek külsejének megtisztításához használt eljáráshoz hasonlít.

A szerkezetet nyolc kamerával szerelték fel, hogy megkönnyítsék vezérlését. A takarító percenként 5-20 métert tud haladni, ötfokos szintkülönbséggel birkózik meg.

A Toshiba először a szintén megrongálódott fukusimai erőmű 2-es reaktorában tervezi kipróbálni a robotot, mielőtt nyáron az 1-es reaktorban már élesben beveti.

40 évig takarítanak

A szerkezet sokat segíthet ugyan, de önmagában nem elegendő a reaktor megtisztításához. Szakemberek becslése szerint a terület veszélyes nukleáris anyagoktól való megtisztítása akár 40 évbe is beletelhet.

Japánt 2011 márciusában érte erős földrengés, majd pusztító szökőár. A fukusimai atomerőmű ekkor sérült meg súlyosan. A természeti katasztrófa következtében három reaktorban történt magolvadás, de csak a kettest tudták vizsgálni. A másik két reaktor állapota szinte ismeretlen volt, de egy szimuláció szerint az egyesben több fűtőanyag szabadult ki, mint a másik kettőben, míg a sugárzás a hármasban a legmagasabb.