Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elkészült az első érző mesterséges kéz

2013.02.18. 21:30

Elkészült az első mesterséges, bionikus kéz, amellyel az amputált végtagokkal élők újra érezhetnek majd. Az első ilyen beültetésre még idén sok kerül, ezzel megnyílhat az út a művégtagok új generációja előtt.

A közelebbről meg nem nevezett, Rómában élő, húszas éveiben járó páciens egy balesetben elvesztette alkarját – mondta el az Independentnek Silvestro Micera, a svájci Polytechnique Federale de Lausanne műszaki egyetem munkatársa. A bionikus kéz huzalozása a páciens idegrendszeréhez kapcsolódik majd, ezzel vezérelheti majd a mozgásokat és visszajelzéseket kap az érintésekről is a tenyéren található szenzorokból.

hand

Micera szerint a műkéz közvetlen összeköttetését az idegrendszerrel az emberi kéz két fő idegére, a medianra és az ulnarra kötött elektródákkal biztosítják. Így a tulajdonos gondolatokkal irányíthatja a készüléket, sőt a szenzorokból érkező jeleket is egyből az agya dolgozhatja fel, amely nagyon gyors, két irányú információáramlást biztosít. “Ez lesz az első olyan művégtag, amely valós idejű visszajelzést biztosít majd a pácienseknek” – mondja Micera.

Egy korábbi, hordozható típust 2009-ben ideiglenesen felszereltek egy Pierpaolo Petruzziello nevű férfira, aki elvesztette fél karját egy autóbalesetben. Ő képes volt mozgatni a mesterséges kéz ujjait, összeszorítani őket, és megtartani tárgyakat. Érezte a tenyérbe szúrt tűket is.

A korábbi verzióban azonban csak két szenzorzóna volt, míg a mostani megoldás az összes ujjról szolgáltat majd az érzékelésből származó adatokat, amely már közel olyan érzés, mint egy valódi kéz. A tervek szerint a mostani páciens először egy hónapig viseli majd a műkezet, hogy megnézzék, mennyire tud alkalmazkodni. Amennyiben minden jól megy, a tökéletesen használható modell két éven belül érkezik.