Béla
12 °C
27 °C

36 ezer autó férne el legnagyobb hajón

2013.02.19. 18:21

36 ezer autó férne el a világ legnagyobb hajóján, amely azonban még nincs teljesen kész, csak júniusban kezdi szelni a habokat. A 401 méter hosszú hajó típusát tekintve konténerszállító, a beleépített fémből 8 Eiffel-tornyot lehetne felhúzni. Hat méter hosszú szabványkonténerből 18 ezer fér el benne, csaknem 2 ezerrel több, mint a jelenlegi legnagyobb hajóban, a Marco Polóban.

Triple E New

A Szuezi-csatornán átfér, ám igen kevés kikötő tudja fogadni, Amerikában például egy sem. Nem is szerepel a hajó tervezett útvonalán, amely Ázsia és Európa között lesz. Utóbbiba teljes rakománnyal érkezik, majd üres konténereket visz vissza – adta hírül a BBC News.

Épül egy Tripla-E
Épül egy Tripla-E
Fotó: Eric Jakobsson

Jelenleg 163 olyan hajóóriás szántja a tengereket, amelyek teherkapacitása 10 ezer konténer feletti, de további 120-ra van megrendelés, köztük 20 Tripla E-re: ez a típusneve a júniusban vízre kerülő méretrekordernek. Az E-betűk a gazdaságosságra, a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra utalnak.

A hajó csúcssebessége óránként 23 csomó, azaz 42,5 kilométer per óra, és újratervezett, a hőenergiát hatékonyabban felhasználó motorjainak köszönhetően fele annyi szén-dioxiddal szennyezi a levegőt konténerenként, mint társai. A hajó ára 190 millió dollár, a világ legnagyobb hajótársasága, a Maersk építtette.