Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Robotzsiráf segítheti a fukusimai leszerelést

2013.02.20. 20:27

Az emberek számára elérhetetlen vagy életveszélyes helyeken is dolgozni képes, "szuperzsiráf" névre keresztelt távirányítású robotot mutatott be szerdán a Mitsubishi Heavy Industries japán iparvállalat. A berendezés a balesetet szenvedett fukusimai atomerőműben is nagy segítséget nyújthat.

A 2,25 méter hosszú, 80 centiméter széles, négytonnás szerkezet hét forgópontos karja 8 méter magasba is felér, és 150 kilogrammos súlyú terhet tud mozgatni. Az MHI Super Giraffe (MARS-C) elnevezésű robot karjára számos eszköz szerelhető fel, és képes szelepeket zárni és nyitni, sugármentesítést végezni, valamint szivárgásokat észlelni akár erősen radioaktív környezetben is – közölte a cég.

Az újratölthető lítium-ion akkumulátorról működő, négykerék-meghajtású robot öt órát bír egy feltöltéssel, és tetemes tömege ellenére 15 fokos emelkedőn is fel tud menni. A további fejlesztési tervek között szerepel, hogy a szuperzsiráfot hegesztésre és fúrásra is alkalmassá tegyék. A gép képességeinek bővítése érdekében a Mitsubishi nyilvánosságra fogja hozni annak tervrajzait, hogy más cégek is gyárthassanak alkatrészeket hozzá.

A szuperzsiráf egy, a japán kormány által támogatott program keretein belül született meg, amelynek célja, hogy új eszközöket fejlesszenek ki a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima–1 atomerőműben folyó - egyes becslések szerint akár négy évtizedet is igénybe vevő - leszerelési munkálatokhoz, mivel a létesítmény reaktorépületeinek egyes részein továbbra is életveszélyes a radioaktív sugárzás szintje.