Konrád
8 °C
26 °C

Joga van ügyvédet keresni Google-ön!

2013.02.21. 13:59

Egy kanadai bíró legfrissebb ügye kapcsán megállapította, hogy az előállítottaknak joguk van jogi védelem után keresni a Google-lal. A bíró azt is kimondta, hogy minden rendőrségen kell lenni internethozzáférésnek és számítógépnek, amelyen ez megtehető.

A The Star szerint H.A. Lamoureux, a Provincial Court of Alberta bírója Christopher McKay ügyében döntött így. McKay 19 éves volt, amikor ittas vezetésért lecsukták. A szonda a megengedettnél magasabb értéket mutatott, ekkor a rendőrségen lehetősége volt ügyvédet keresni. Egyszer telefonált, aztán feladta – utólag azt mondja, a filmek alapján azt hitte, csak egyszeri telefonálásra van lehetősége.

A meghallgatáson azt mondta, többre ment volna a telefonkönyvnél azzal, ha google-özhetett volna. A bíró szerint az emberiség történetében példátlan időket élünk, ahol az 1980 után születettek először a virtuális világban keresnek információt, telefonkönyvek vagy falra ragasztott számok helyett. A bíróság szerint, amikor nem jutott internethez, McKaynek sérült az ügyvédhez való joga.

Az indoklásában a bíró azt is leírja, hogy 2013-ban már minden rendőrségnek fel kell készülnie egy ilyen szituációra és biztosítania kell az internethozzáférést, hogy mindenki kapcsolatba léphessen jogi képviselőjével