Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Csökkennek az Apple megrendelései?

2013.02.22. 14:20

Iparági forrásokra hivatkozva a Financial Times azt írta, hogy Kína legnagyobb magánkézben levő cége, egyben a világ első számú elektronikai bérgyártója, a Foxconn létszámstopot rendelt el legtöbb kínai gyárában. Ez az első országos méretű toborzási szünet a gyártónál 2009 óta, amikor a gazdasági válság partnereire gyakorolt hatásai miatt csökkentette termelését.

A FT értesülései szerint a Foxconn személyügyi osztályán dolgozók, valamint a helyi önkormányzati tisztviselők és külsős toborzócégek is kaptak egy levelet, melyben a cég vezetése arra kérte őket, a lecsökkent iPhone 5 megrendelések miatt legalább március végéig álljanak le a felvétellel.

Egy külsős toborzó – akire a cikk csak Mr. Zhangként hivatkozik – szerint a Foxconn munkaerőigénye a 2009-eshez hasonló szintre süllyedt. Becslések szerint akkor mintegy 800 ezren dolgoztak a Foxconn-nál, ami 1,2 millióra emelkedett az iPhone 5 gyártásának elindítására. „Jelenleg egyik kínai gyárunkban sincs felvétel” – nyilatkozta Liu Kun, a cég shenzeni telephelyének szóvivője.

A Foxconn cáfol

Kínában az újévi szabadságot követően hagyományosan nagy a munkaerő lemorzsolódása, általában a dolgozók 20-30 százaléka nem tér vissza a munkahelyére, ami a nem ritkán 200 ezer főt alkalmazó Foxconn gyárak (Shenzen, Zhengzhou) esetében 40-60 ezer embert is jelenthet.

Az idei számok a kínai gyárakból származó információk és az RBC Capital egyik elemzője szerint sokkal kedvezőbbek – a munkások mintegy 90 százaléka vehette fel újra a munkát. Ugyanakkor egy, a Foxconn taijuani gyárában dolgozó személyzetis szerint dolgozói állományuk egyharmada nem tért vissza az újévi ünnepségeket követően.

Nem csak az Apple lehet az oka

Az Apple részvényei a riport megjelenését követően közel 2,5 százalékot veszítettek értékükből, jelenleg 446 dollár környékén kereskednek velük, ami 35 szézalékkal kevesebb, mint a tavaly szeptemberi 705 dolláros rekordár. Az iPhone, MacBook és iPad eladásai az elmúlt hónapokban elmaradtak a várakozásoktól, és a Samsung nagyon erős konkurenciát állít Android-alapú okostelefonjaival a bevétele felét az iPhone-ból szerző Apple-nek.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a híreket, de Tim Cook januárban egy konferenciahívás alkalmával óva intette a befektetőket attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjanak le a cég beszállítói láncával kapcsolatos történésekből, mert az „nagyon összetett”.

Persze könnyen lehet, hogy a magasabb munkafelvételi arány mellett nem az Apple megrendelések csökkenése áll az ügy hátterében. A Hewlett-Packard is csökkentette PC-s megrendeléseit, és egyes hírek szerint a Foxconn a robotizált gyártásra való átállást készíti elő.