Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Elhagyja Svédországot a Pirate Bay

2013.02.26. 16:56

A Torrentfreak információi szerint a Svéd Kalózpárt felhagyott a Pirate Bay támogatásával. Bár egyelőre senki nem tudja, hogy a népszerű torrentoldal központi szervereit hol futtatják, a webhosting-szolgáltatásokat nyújtó cégek évek óta gyanítják, hogy már évek óta a Kalózpárt üzemelteti a rendszert.

Az értesülések szerint a Pirate Bay szervereit mostantól Norvégiában fogja üzemeltetni a szervereket. A torrentoldalt állítólag azért kell költöztetni, mert a Svéd Kalózpárton mostanában nagy a nyomás: a kalózellenes svéd jogvédő szervezet, a Rights Alliance jogi lépésekkel fenyegette meg a Pirate Bayt, ha nem hagynak fel a tevékenységükkel. A Pirate Bay számára Spanyolország is kedvező hely lehet, mivel az ottani törvénykezés kimondja, hogy más oldalak linkelése önmagában nem számít törvénysértő tevékenységnek.

A Pirate Bay már több mint egy évtizede működik. Nemrég dokumentumfilm is készült a működésükről, TPB AFK címen. A Kickstarteren finanszírozott filmben több interjú is látható az oldal fejlesztőivel, valamint a bírósági tárgyalásról, amelyen az alapítókat – három svéd kalózt – több millió dolláros kártérítésre és börtönbüntetésre ítéltek.