Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Már hatszáz lövést bír a műanyagpuska

2013.02.28. 15:11

Sokat javult a 3D nyomtatóval elkészíthető fegyveralkatrészek megbízhatósága, legalábbis ez derül ki a Defense Distributed nevű társaság internetre feltöltött videójából. A Youtube-on közzétett felvételen azt látni, hogy a fehér színű műanyagból házilag legyártott tok köré épített AR-15-ös fegyverből hatszáz lövést adnak le anélkül, hogy bármilyen akadály lépne fel működés közben.

A korábbi változat összesen hat lövést bírt, aztán a fellépő erőhatások miatt darabokra tört. A Defense Distributed azonban nem csupán azt akarta megmutatni, mennyit haladtak előre eredeti céljuk, az otthoni körülmények között, olcsón, főleg 3d nyomtatóval elkészíthető fegyver megtervezése felé. A fegyver szerkezeti részeinek és alkatrészeinek összefogására szolgáló tokot bármilyen tárral kipróbálhatták volna, a projekt résztvevői mégis a száz lőszert tartalmazó dobtár mellett döntöttek, ezzel fügét mutatva az amerikai kormány elképzeléseinek. A készülő szabályozás szerint az USA-ban ismét korlátozzák majd a tölténytárak kapacitását, az alap az, hogy harminc lőszeres lesz a legnagyobb, de az elnök akkor lenne elégedett, ha tíz lőszernél többet bíró tárakat is betiltanák.

A Defense Distributed erre a célra fenntartott oldalán, a DEFCAD-on két típusú tok 3d nyomtatásához találunk segédanyagokat. Az egyikkel a félautomata AR-15 puskát lehet .22-es kaliberű kézifegyverré alakítani, a másik pedig az AR-15-ös tokját mintázza, ami köré a fegyver többi, bolti forgalomban kapható részét fel lehet építeni. A DEFCAD további kínálatában a befőttesgumi-kilövő játékpisztoly, 30 lőszeres, éles fegyverrel is használható tár, illetve az ilyen tárakat összefogó kapocs is megtalálható.