Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Elraboltak, találd ki, merre jársz!

2013.03.04. 15:13

Az ember néha eljátszik a gondolattal, hogy vajon mennyire tudná feltalálni magát akkor, ha bűnözők elrabolnák, és a Föld egy véletlenszerűen kiválasztott pontján tennék ki. Mennyi időbe kerülne, míg kiderítenénk, hogy hol is vagyunk pontosan? Mekkora segítséget nyújt a természetes környezet? Mennyit számít, hogy az emberi civilizáció mely részén bukkanunk elő?

pursued1

A magyar Nemesys Games csapata révén most elérhető egy olyan ingyenes játék, amiben kipróbálhatjuk magunkat anélkül, hogy símaszkos figurákra bíznánk az életünket. A Google Street View-ra alapozott Pursued (az angol szó jelentése: üldözött) lényege ugyanis az, hogy a megadott időn belül kiderítsük, melyik városban is vagyunk éppen. Ha a látott nevezetességekről, az utcák nevéről, esetleg az autók vagy buszok oldalán elhelyezett hirdetésekről beugrik egy tipp, elég csak a képernyő alján látható sávba beírni a város angolszász nevét, és már kapjuk is a következő küldetést. Érdekes, hogy bár semmi tétje nincs annak, hogy sikerül-e időben kitalálnunk, merre járunk, pár perc hiábavaló keresgélés után azért megjelenik az az óvatos kétségbeesés, mint amit akkor érzünk, amikor a valóságban döbbenünk rá arra, hogy nemcsak eltévedtünk, de hiába keresgélünk, nem emlékszünk, hol tettük le az autót.

A fejlesztők 15 feladványt készítettek, ebből a második kilenc csak akkor érhető el, ha lájkoljuk a játékot a Facebookon, illetve megkeressük a pályák megnyitásához szükséges kódot a Nemesys Facebook-oldalán.

A 15 gyári feladvánnyal azonban még nincs vége a kihívásnak. A Pursuedbe számos, a játékosok által kreált feladat is bekerült, ezek némelyike egyszerűbb, mások meglehetősen bonyolultak. Sajnos a rendszer határait jól körülrajzolja az, hogy csak olyan helyszínt tudunk berakni, ahol már járt a Google Street View autója, így hazai célpontokat még nem lehet megadni, bármennyire is vicces lenne az Alföld közepére lerakni a játékosokat.

pursued3

A Pursued a Mozilla pályázatára készült. A verseny lényege, hogy az indulók megmutassák, mire képes a mindenki által elérhető webes tehcnológia akkor, ha játékalapanyagként szeretnénk hasznosítani. A többi indulót ezen a linken lehet kipróbálni, a Pursued közvetlenül a pursued.nemesys.hu címen érhető el. A Mozilla márciusban hirdeti ki a nyertes csapatot, aki egyéb nyeremények mellett részt vehet a San Franciscóban megrendezett játékfejlesztői konferencián, a Games Developers Conference 2013-on.