11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Idén jöhet az iWatch

2013.03.04. 19:20

A Bloomberg értesülései szerint az Apple az idén piacra léphet a pletykákban már hónapok óta csak iWatch néven emlegetett okosórájával. A lap belsős céges forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Apple-nél százfős mérnökcsapat dolgozik az órán, ami gyakorlatilag egy óra formába öntött miniszámítógép lesz, ahogyan az iPhone is egy telefon formájú számítógép. A cég a közelmúltban 79 olyan szabadalmat védetett le, amelyeknek közük lehet az órához.

A The Verge szintén névtelen forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az Apple fejlesztőcsapata jelenleg az akkuidővel küzd: a cél az, hogy az órát 4-5 naponként kelljen csak tölteni, de a mostani prototípusok jó, ha egy-két napig kihúzzák egy töltéssel. Az iOS operációs rendszer sokat fogyaszt, és az órában fizikailag nincsen elég hely nagyobb kapacitású energiaforrásnak, ez a probléma gyökere.

apple-iwatch-on-wrist-10Bár az Apple 2013-ra várt nagy dobásának szakértők sokáig az okostévét tippelték, és Tim Cook vezérigazgató is gyakran célozgatott arra, hogy ilyen irányú fejlesztés zajlik a cégnél, a Pebble nyomán kitört okosóra-őrület felülírhatja a cég terveit.

Az óra ráadásul jobban is illeszkedne az Apple profiljába, mint a tévé: órát sokkal inkább hajlamos a telefonjához hasonlóan 1-2 évente cserélni az ember, mint tévét, és nagyobb üzlet is lehet benne. A karórák piaca világszinten évi 60 milliárd dolláros, és az átlagos profitráta közel 60 százalék, míg a tévépiac hiába mozgat meg nagyobb pénzt (közel 120 milliárd dollárt évente), a cégek nyereségi aránya átlagosan negyede az óragyártókénak.

Ha az Apple az iWatch bemutatásával az első menetben csak a piac tíz százalékát tudja magának megszerezni, az is több milliárd dolláros profitot jelenthet a cégnek, és ráadásul cáfolná azt a közhiedelmet, hogy Steve Jobsszal az igazi bátor és kreatív újító szellem is a sírba szállt a cégnél.  • Hírek
  • Bankszámla