Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

A Google-nak elege van az FBI-ból

2013.03.07. 16:59

Az FBI legalább ezer alkalommal nyújtott be adatszolgáltatási kérelmet a Google-höz mindenféle bírósági végzés nélkül. Az egészet a National Security Letter (NSL - nemzetbiztonsági levél) technikája mögé rejtették. Az ilyen levelek segítségével az Amerikai Egyesült Államok kormánya pénzügyi, telefon- és internetes adatokat kérhet ki már a bíróságra lépés előtt.

Ezek a kérések általában annyira titkos dolgokhoz kötődnek, hogy a cégek még azt sem ismerhetik el, hogy kaptak ilyen leveleket. Ennek fényében a Google jelentése még akkor is érdekes, ha csak homályos információkat közölnek. A keresőcég az első, amely nyilvánosságra hozott ilyen adatokat.

A Google azt állítja, 2012-ben nulla és 999 közötti NSL-t kaptak, amelyekben ezer és kétezer közötti felhasználói fiókról kértek információt. Hasonló számokat láthatunk 2009-ig visszamenőleg, 2010-ben például kétezer és 2999 közötti felhasználó felől érdeklődtek.

A cég szerint pontos számok helyett azért adtak meg tartományokat, hogy az FBI, a bíróságok és egyéb szervek kérdéses gyakorlatára ráirányítsák a figyelmet; a pontos adatok már a nyomozásokról adhattak volna ki információt.

A Google álláspontja szerint az FBI nem használhatná ezeket a leveleket arra, hogy Gmail-tartalmakat, kereséseket, Youtube-videókat vagy IP-címeket kérjen ki. A formalevélből tavaly nyilvánosságra kerültek részletek, amelyek alapján naplófájlokat, címzetteket és feladókat, a levelek tartalmát is kérhetik.  • Vennék
  • Hírek