Tíz ok, amiért megéri a Google-nél dolgozni

2013.03.07. 09:42

A Google rendszerint az élmezőnyben végez a világ legjobb munkahelyeit rangsoroló összeállításokban. Idén a legnagyobb gazdasági lapok közül a Fortune az első, a Forbes a hatodik helyre hozta ki a céget a szokásos évi listán. Ennek csak az egyik indoka a szilícium-völgyi mérce szerint is magas fizetés, a titok inkább a munkakörülményekben és a béren kívüli juttatásokban rejlik, amelyekről messzire kiabál, hogy a Google mindent megtesz azért, hogy az alkalmazottai jól érezzék magukat, és a hétköznapi gondok ne tereljék el a gondolataikat a munkáról. A Quora portálon most jelenlegi és volt Google-dolgozók beszéltek arról, mik is ezek a juttatások, és miért érzik úgy, hogy a világ legjobb munkahelye az övék.

A szokásos, szinte minden elit high-tech cégnél felmerülő előnyöket (a világ legintelligensebb embereivel vagy körülvéve, kipróbálhatod a cég titkos fejlesztéseit) most elegánsan ugorjuk át, ahogyan a Google-nél kitalált, és azóta több világcégnél bevezetett 80/20-as munkarendet is: a munkaidő 20 százalékát, vagyis heti egy napot az ember a hivatalos munkakörén kívüli hobbiprojektekre fordíthatja. A nem ennyire közismert juttatásokból válogattunk össze tizet (egy részük csak a cég kaliforniai főhadiszállására áll).

Nem idegesít a közlekedés

A Google főhadiszállása Mountain View-ban, a köznyelvben csak Bay Areának hívott, több tucat összenőtt kisebb-nagyobb városból álló, 7,5 milliós metropolisz kellős közepén van. A tömegközlekedés errefelé nem túl erős, különben is mindenkinek van autója. A Google-alkalmazottak azonban megspórolhatják a napi idegeskedést és vánszorgást a legendás kaliforniai közlekedési dugókban, a cég ugyanis az öböl teljes környékén ingyenes buszjáratokat biztosít nekik. A közlekedés a cég felső vezetői számára is fontos kérdés, éppen ezért épít a cég hamarosan saját repteret a vezérkar magángépeinek.

Beviheted a háziállatod munkába

Kutyát-macskát kérdés nélkül, egzotikusabb kiskedvencekről nem szól a fáma. Ahogyan arról sem, hogyan viselik el az állatokért nem feltétlenül rajongó munkatársak a négylábú társaságot. Az egyik volt alkalmazott azt írja a Quorán, heti 2-3 alkalommal vitte be a shar-pei kutyáját a céghez, és az összes kollégája imádta, bár nagyobb értekezletekkel, megbeszélésekkel tarkított időszakokban nem volt egyszerű a kutyát is menedzselni.

Bónusznak masszázs

A cégben a csapatban dolgozó munkatársak masszázsutalványokkal honorálhatják egymást, illetve a főnökök a beosztottjaikat, ha elégedettek az eredményekkel. Az utalványokat egyórás masszázsra lehet beváltani a céges edzőteremben, ahol szakképzett kezek közé kerülnek a programozásban megfáradt tagok.

A házimunka nem probléma

Corporate Concierge néven a Google külön csapatot foglalkoztat arra, hogy a munkatársaktól átvegyék a mindennapos apró-cseprő intéznivalókat. Olyan dolgokat szokás rájuk bízni, mint a kocsimosás vagy olajcsere, a bevásárlás, a tiszta ruhák elhozása a mosodából, banki ügyintézés, de a beszámolók szerint meg tudják oldani a hétvégi vendégséghez a kaja előkészítését és az összes szükséges szervezőmunkát, vagy akár egy halloweeni jelmez beszerzését is. A szolgáltatás természetesen ingyenes.

Ingyen van a kaja

A Googleplex éttermeiről legendák szólnak, a cég alkalmazottaira sztárséfek főznek, és minden étel-ital ingyen van, beleértve a kávézókat, üdítőautomatákat is. A cég főhadiszállásán nagyjából 25 étterem van, néhány közülük éjjel-nappal nyitva tart. A Quorán nyilatkozó egyik alkalmazott szerint az egész épületben nincs olyan pont, ahonnan legfeljebb ötven méter sétával ne juthatna ingyen kajához az ember. Hogy ebből fakadóan miért nem rémesen elhízott mindenki a cégnél, azt a következő pont indokolja.

Gyúrunk?

Ingyenes fitnesz- és konditermek állnak rendelkezésre azoknak a kollégáknak, akiknek gyúrás vagy az edzés utáni tusolás közben jönnek a legjobb ötletei. A tapasztalatok szerint nagyban növeli a koncentrációt és a munka hatékonyságát, ha az ember bármikor megszakíthatja azt egy kis intenzív fizikai mozgás kedvéért. Az egyik ex-Google-ös nyilatkozó külön kiemeli, hogy tiszta törülközőket is biztosít a cég, így nem kell sajátot hordania az embernek magával, viszont panaszkodik egy sort, hogy a zuhanyzóban csak tusfürdő és sampon van, külön hajkondicionáló nincs. Valószínűleg nem ezért nem dolgozik már ott.

Három hónap szabadság

Az alapban járó szabadnapok mellett a Google-nél bármikor kivehet az egyszeri alkalmazott egy legfeljebb három hónapos fizetés nélküli szabadságot, ami alatt továbbra is jár neki az egészségügyi ellátás. Tipikusan nonprofit szervezeteknek való munkára, politikai kampányokra szokták felhasználni ezt az alkalmazottak, de van aki simán csak elmegy egy komolyabb nyaralásra ezalatt.

Minden pénteken céges buli

A sör és a bor ingyen van. A többit próbáljuk elképzelni.

Törődnek a Google-gyerekekkel

Amerikában a cégek általában hat hét szülési szabadságot adnak a nőknek, a Google-nél viszont az anyának 18 hét jár, az apáknak pedig hat hét. Ez száz százalékban fizetett idő, a céges részvényopciók és bónuszok is járnak ezalatt. Sőt, amikor egy Google-dolgozónak gyereke születik, az első hónapra a cég a fizetés felett még külön bónuszt is ad az újonnan felmerülő költségekre.

És az özvegyekkel is

Ha egy Google-alkalmazott meghal, az özvegyének a cég tíz éven keresztül fizeti az illető havi bérének felét. Az árván maradt gyerekeknek havi ezer dollárt utal a cég. „Amikor megemlítettem a feleségemnek, sírt a meghatottságtól, hogy ha velem valami történne, a cég ennyire törődne vele. És azóta sem mérgezett meg, ez biztosan szerelem” – kommentálta ezt a szokást a Quorán a Google egyik programozója.  • Bérelnék
  • Bankszámla