Gergely
6 °C
23 °C

Házhoz megy az önjáró robotautó

2013.03.13. 14:51

Emberi beavatkozás nélkül képes közlekedni a járdákon és az épületek belsejében a Hitachi japán elektronikai cég egyszemélyes robotjárműve. A ROPITS (Robot for Personal Intelligent Transport System) névre keresztelt szerkezet hívásra akár házhoz is megy, de nem karórával kezelhető, mint a Knight Rider filmsorozat legendás robotautója, hanem táblagépen kell megadni az úti célt. Nem is olyan menő, mint a filmbéli sportautó, jobban hasonlít a dodzsemekre.

A Hitachi közlése szerint a robot másfél méteres hibahatárral találja meg a betáplált úti célokat. Vészhelyzetben botkormánnyal irányítható, egyébként GPS-vevő, egy kamera és négy lézeres szenzor segítségével tudja elnavigálni magát a forgalomban - írta szerdán az Aszahi Simbun japán napilap.

A cég időseknek és a mozgássérülteknek szánja a járművet. Ugyanakkor a ROPITS csak rövid távú utak megtételére alkalmas: a 160 centiméter magas és 70 centiméter széles, lítium-ion akkumulátor által hajtott négykerekű végsebessége mindössze 6 kilométer/óra.

A Hitachi további teszteknek fogja alávetni a szerkezetet, amely a cég reményei szerint a mozgásban hátráltatott emberek életének megkönnyítése mellett a jövőben önálló áruszállításra is alkalmas lesz.