Pál
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Robotszalamandra lesz az új csodafegyver?

2013.03.20. 14:31

A betonkockákat dobáló robotkutya után egy sokkal ártalmatlanabbnak tűnő élőlény mesterséges utánzata került elő a laboratóriumokból. A Lausanne-i műszaki egyetem biorobotikai karának mérnökei egy műanyag szalamandrát raktak össze, amely éppen olyan simán közlekedik a víz és a szárazföld között, mint maga az élőlény.

A robotszalamandra összekapcsolt motorok láncolatából áll, és négy láb lóg ki hosszúkás testének két oldalán. Amíg az emlősök lábai általában a testük alatt vannak, addig a kétéltűeknek többnyire oldalt vannak a lábaik, és ennek köszönhetően alacsonyabban van a súlypontjuk. A robot a vízben oldalirányú mozgatásával halad előre, és hasonlóan tör előre a szárazföldön is – mozgását inkább kúszásnak lehet nevezni, semmint lábakon történő sétának.

Kétségtelenül nagyon menő gépezet a robotszalamandra, csak az nem egészen világos, hogy a mérnökök milyen célból kísérleteznek vele. Az is lehet, hogy végül ebből is egy olyan gigantikus gépszörny lesz, mint a robotkutyából, és háborús övezetekben fogják felhasználni.