Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Hova költözzünk a Google Readerről?

2013.03.23. 12:43 Módosítva: 2013.03.23. 14:04
Netvibes, NewsBlur, Feedly, The Old Reader – szolgáltatások tucatjai próbálják magukhoz csábítani a hamarosan megszűnő Google Reader csalódott felhasználóit. Kipróbáltuk a legfontosabbakat.

Alighogy a Google bejelentette, hogy július 1-jétől megszünteti a Google Readert, szolgáltatások tucatjai jelentkeztek be a helyére. A felhasználók máris bőszen keresik az utódot, Twitteren még szavazni is lehet, hogy melyik RSS-olvasót fogjuk használni a megszűnő Reader helyett.

Bár a Google Readert utóbbi években számos funkciójától megfosztották, ez volt a legjobban használható olvasó. Minimalista, mentes mindenféle felesleges cicomától, egyszerűen kezelhető, csak billentyűzettel is lehet rajta navigálni. És ami a legfontosabb, böngészőben, mobilon, tableten is használható, ezáltal a Google-alkalmazások többségéhez hasonlóan, azonnal szinkronizált: amit a böngészőben elolvastunk, azt a mobilalkalmazáson is olvasottnak jelölte szinte azonnal.

reader_takeout

Volt még egy fontos szolgáltatása a Readernek, meg lehetett osztani az ismerősökkel az érdekesebb linkeket. Ezt azonban megszüntették nagyjából a Google Plus megjelenésével, ebből már akkor sejteni lehetett, hogy a Google-nak nincsenek hosszútávú tervei az RSS-olvasóval. Mivel hasonló kényelmet a Reader megszűnése után is szeretnénk, elkezdtünk kutakodni, melyik lehet az az olvasó, amely helyettesítheti a Google termékét.

A Reader megszűnéséről szóló hír utáni néhány órában máris tele voltak a közösségi oldalak ilyen-olyan olvasókkal, gyorstesztekkel, ajánlásokkal. A folyamat azóta is tart, a felhasználók próbálgatják az újakat, hátha megtalálják a megfelelő alkalmazást. Ebben próbálunk segíteni azzal, hogy a legnagyobbakat és legismertebbeket kipróbáltuk és bemutatjuk.

Az egész RSS-olvasó-keresési folyamatot azzal kezdtem, hogy letöltöttem a Google Readerből az összes feedemet és adatomat. Erre maga az RSS-olvasó ad lehetőséget, ezzel a mentés után nemcsak a feedek vannak meg, hanem az összes tevékenység is, például a megosztások, csillagozások. Ha az új olvasó is támogatja ezeket a funkciókat, akkor onnan folytathatjuk az olvasást, ahol a Readerben abbahagytuk. Egyelőre ilyet nem találtunk, de ennyire ne szaladjunk előre.

Régi-új olvasó

Az egyik legrégebbi RSS-olvasó a Netvibes, így adta magát, hogy az utódkeresést ezzel kezdjem. Évekkel ezelőtt már használtam a szolgáltatást, így nem volt teljesen új a kezelőfelülete és a koncepciója. A Netvibes ugyanis nem klasszikus RSS-olvasó, sokkal inkább gyűjtőoldal, amely egyfajta kezdőoldalként is funkcionálhat: a felhasználó összegyűjti az őt érdeklő tartalmat, és egy helyen olvashat mindent. A kétezres években tömegével indultak hasonló szájtok, amelyek meg akarták könnyíteni az internetezők életét.

netvibes

A Netvibes sokat változott az elmúlt években, de alapvető funkciója most sem az, amit a Google Reader kínált. Ennek megfelelően nem a kiexportált opml fájl importját lehetővé tevő link a leghangsúlyosabb az oldalon. Maga az import pillanatokon belül megtörtént, a rendezési elvet is megtartotta a Netvibes, de nem tudott mit kezdeni azokkal a feedekkel, amelyek nem voltak mappákban rendszerezve, ezeket ömlesztve tette be egy Uncategorized mappa alá. A doboznézet nekem nem jön be, de egy kattintással Google Readerhez hasonló nézetre lehet váltani és billentyűzettel navigálni a linkek között.

A gond ott van, hogy a Netvibes szereti jobban tudni, mit akar a felhasználó, így saját feedválogatásai összekeverednek az importáltakkal. Nekem eltartott egy ideig, míg kiválogattam az engem érdeklő tartalmat. Ettől eltekintve a Netvibes jól használható olvasónak tűnik, esélye lehet megszerezni a Google Readert használó olvasók egy részét.

oldreader

A következő tesztelt olvasó az Old Reader, ebbe Google- vagy Facebook-fiókkal lehet belépni, én a Google-t választottam. A rendszer rögtön az elején megkérdezi, hozzáférhet-e az emailcímemhez és a nyilvános Google-profilomhoz. Az adatokat elvileg egyszerű importálni, hiszen csak a Google Readerből letöltött, a feedek listáját tartalmazó .xml fájlt kellett volna feltölteni. A gyakorlatban azonban ez nem ment, mert nem meglepő módon mindenkinek most jutott eszébe költözni, nekem több mint 45 ezer felhasználó importját kellett volna megvárnom, míg kipróbálhattam az alkalmazást. Két nappal később is még 29 ezren voltak előttem, így nem volt türelmem kivárni.

A kedvenc feedeket manuálisan is hozzá lehetett adni, de összeszedni akár néhány tucatnyi feedet is eltart egy ideig. A feedeket a felhasználó az összeset ömlesztve kapja meg, de némi kutakodás után megtaláljuk a mappakészítőt. Pozitívum, hogy vannak közösségi funkciók, össze lehet kötni Facebookkal, hogy azonnal oda osszuk meg az érdekesebb linkeket, de ismerősöket is kereshetünk és szolgáltatáson belül is oszthatunk meg linkeket. Az olvasó lassúnak tűnik, legalábbis lassabban töltötte be a híreket, mint a többi kipróbált alkalmazás, de lehet, hogy ez a hirtelen megnövekedett érdeklődésnek köszönhető. Néhány hét múlva adunk neki még egy esélyt.

Trónkövetelők

A két legígéretesebb szolgáltatás a NewsBlur és a Feedly. A NewsBlur egyből több platformon is működik. Az üzemeltetők a nagy érdeklődés miatt egyből meglátták az üzleti lehetőséget, hirtelen megszűnt az alkalmazás ingyenessége, havi két dollárért lehet használni az olvasót. Nem lehet azonban havi fizetést választani, így előre kell kifizetni egy egész évre a 24 dollárt. Ez nem sok, de tekintve, hogy számtalan ingyenes alkalmazás is van, valószínűleg nem ez lesz az a szolgáltatás, ahová tömegesen menekülnek a Google Reader felhasználói.

newsblur

Az olvasó pillanatok alatt importálja a feedeket Google Readerből. Az ingyenes verzióban amúgy legfeljebb 64 feedet lehet követni, ez sok embernek elég lehet, nekem ennek a többszöröse van, így a fizetős változatot kell választanom. Az ingyenes verziónak még az a hátránya, hogy az utolsó 15 hírt mutatja, ha a régebbiekre vagyunk kiváncsiak, akkor fizetni kell.

Az olvasó felépítése nagyon hasonlít a Google Readerre, jobboldalt vannak a feedek, egy nagy ablakban láthatjuk az aktuális posztot vagy cikket. A hírek között billentyűzettel, a J és a K billentyűkkel is lehet ugrálni, vagyis teljesen egérmentesen is használhatjuk. Az egyes híreket meg is oszthatjuk ismerőseinkkel, így itt van esély egy olyan közösség kialakulására, ami a Readernél volt régen. Ehhez persze ismerősöket kell találni, de az olvasó összekapcsolható Facebookkal és Twitterrel, ahol megkereshetjük a barátainkat.

A hírek közötti keresést segíti a tagelés, az egyes linkeket különböző címkékkel lehet ellátni. A hírolvasó tanítható, vagyis egy adott blogon vagy híroldalon belül is lehet válogatni a hírek között, a NewsBlur egy idő után azokat a linkeket emeli ki, amelyekre valószínűleg kíváncsiak vagyunk. Ez az egyik legjobb olvasó, amit kipróbáltunk.

A Feedly olvasóhoz egy kiegészítést kell telepíteni azokba a böngészőkbe, amelyekben használni szeretném. Maga a telepítés néhány másodpercig tart, majd felajánlja, hogy kapcsolódik a Google Readerhez. Engedélyeztem, mint ahogy azt is, hogy hozzáférjen a nyilvános adataimhoz.

feedly

Kevesebb mint egy percet kellett várni ahhoz, hogy használatra készen álljon az olvasó. Teljesen más koncepciót követ, mint a fenti szolgáltatások, itt egy kész újságot kaptam a feedjeim alapján. A Feedly kiemelte az általa fontosnak tartott híreket a főoldalra, persze kategóriákba szedve, a kategóriák alapját pedig a mappáim jelentették. Egészen ügyesen válogatott a hírek alapján, de nekem ugye a feedjeimre volt szükségem, az összes hírt látni akartam.

Ezeket némi kutatás után megtaláltam, a bal felső sarokban lévő halvány menüpont alatt. A feedeken belüli híreket nem időrendi sorrendben láthatjuk, hanem feedenként csoportosítva, vagyis jelenik meg például a Verge és külön a Gizmodo összes posztja. Letisztult, jól használható olvasó, néhány Readerben nem ismert kényelmi funkcióval. Van esélye arra, hogy a magához csábított felhasználókat meg is tartsa.

A következő versenyző, a Pulse is ajánl előre összeválogatott tartalmat, ehhez regisztrálás után ki kell választani, milyen témakörök érdekelnek. A hírek dobozszerűen jelennek meg, egy nagy kép és rövid cím alapján kell kiválasztani, hogy az adott cikket valóban el akarjuk-e olvasni. Nem klasszikus RSS-olvasó, feedeket sem lehet hozzáadni, de keresője elég sok minden megtalál, még Blog.hu alatt futó blogokat is. Így némi munka árán, lassan össze lehet szedni egy használható gyűjteményt.

Nem kétséges, hogy a következő néhány hónapban jönnek még trónkövetelők, a szolgáltatások rámozdulnak a piaci résre, hiszen akármennyire is kevésnek tűnt a felhasználók száma a Google szintjén, mégiscsak több millió júzerről van szó. Ha valaki el tudná készíteni a tökéletes olvasót, amelyből nem hagyják ki a közösségi (megosztási) funkciót, nagyot tarolhatna.