Cipruson lesz az első Bitcoin-bankautomata

2013.03.28. 14:44

Cipruson üzemelik be a világ első Bitcoin-bankautomatáját. Az ATM mindkét irányba működik, tehát Bitcoint átváltja készpénzre, illetve a betett készpénzért is ad Bitcoint. Ez egy virtuális pénz, amit nem lehet se hamisítani, se az útját követni, se megadóztatni, nincs mögötte állam és jegybank, nem korlátozza semmilyen központi szabályozás. Ugyanakkor van egy árfolyama, ami alapján hagyományos valutára is átváltható.

A Bitcoin üzemeltetőinek lépése azért különleges, mert Ciprus éppen pénzügyi válsággal küzd. Az Európai Unió tonnaszámra, kamionokkal küldi a készpénzt, hogy a bankok újra kinyithassanak. Bár sokan már évekkel ezelőtt a Bitcoin összeomlását jósolták, a fizetőeszköz egyre erősödik, aranyhoz viszonyított értékecsúcson van.

Nem a ciprusi az első kapcsolódási kísérlet digitális és a hagyományos pénzvilág között; Franciaországban egy bank már hivatalosan is kereskedhet a pénznemmel, és vannak kósza hírek egy Bitcoin-alapú bankkártyáról is.

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoint 2009-ben hozta létre egy Nakamoto Szatosi álnév mögé bújt japán hekker. Valójában az sem biztos hogy japán, senki nem ismeri a személyazonosságát, eldobható emailcímekről kommunikál az anonim Tor hálózaton. A pénznemet egy Bittorrenthez hasonló decentralizált hálózat működteti, a felhasználók gépeinek összeadott számítási kapacitása végzi az összes tranzakció titkosítását, kódolását és hitelesítését.

Az anonim számlák közti átutalások titkosítottak, a rendszer felett senkinek nincs ellenőrzési joga, a tranzakciók lenyomozhatatlanok. A techno-anarchista álom egyesíti a készpénz névtelenségét az online átutalások rugalmasságával.

Arra persze nincs garancia, hogy ez a megoldás segít megoldani a válságokat, de egyelőre úgy tűnik, a felhasználók vagyona nagyobb biztonságban van ebben a valutában, mint bármi másban. Kérdéses persze, hogy ez meddig maradhat így. A virtuális pénz léte nagyon sok érdeket sért, ráadásul mocskos pénzről van szó: a hasznos felhasználás mellett egyértelműen ez lett az alvilág, a gyerekpornó-hálózatok és a drogkereskedők kedvenc fizetőeszköze.  • Tippek
  • Bankszámla