Elpusztult japán városokban jártak a Street View autói

2013.03.28. 11:32

Nagyjából két évvel a pusztító erejű tóhokui földrengést követő, Japán keleti partvidékét elpusztító szökőár után a Google különleges autói megjelentek a valaha húszezer lakosú, mára azonban teljesen elnéptelenedett Namiében. A keresőóriás az utcaszintű térképszolgáltatás, a hazánkban is lassacskán elinduló StreetView számára fotózta le az egyszerre bámulatos és tragikus képet mutató város félig vagy teljesen elpusztult utcáit.

A természeti katasztrófában súlyosan megsérült fukusimai erőműhöz közeli Namiét 2011. március 11-én, a földrengés napján evakuálták, és a sugárzásveszély súlyossága miatt a lakók azóta sem térhettek vissza. A Google japán nyelvű blogbejegyzésében a város polgármestere azt írta, hogy az emberek szinte folyamatosan kérik tőle, hogy ha nem is mehetnek vissza, legalább hadd nézzék meg képen, mi maradt a városból. A Google 360 fokos panorámaképei most utcáról utcára megmutatják, mit hagyott maga mögött a visszahúzódó víz.

Az elpusztult város részletes dokumentációja a Memories for the Future projekt része. A japán program lényege, hogy a résztvevők fényképek és filmfelvételek segítségével a lehető legpontosabban próbálják rögzíteni a katasztrófa előtti és utáni állapotokat. A Google természetesen nem puszta szívjóságból segít: egyes vélemények szerint a nagy cégnek jól jöhet a pozitív kicsengésű történet, Japánban ugyanis még mindig a Yahoo! számít a piacvezetőnek az internetes keresők versenyében.

A Google a Public Alerts nevű vészjelző megoldást is alkalmazni kezdte japán aloldalain, a földrengés- és cunamijelzések a kereső mellett krízishelyzetben a Google Now és a Google Maps felületén is megjelenítik a legfontosabb inforámciókat.  • Hírek
  • Bankszámla