Ivó, Milán
EUR 383,76 Ft
USD 365,69 Ft
6 °C
26 °C

Egy hónapig volt mobilnet Észak-Koreában

2013.03.28. 10:40

Az elszigetelt ázsiai országba bejutó turisták március 1. óta vehettek igénybe cenzúrázatlan 3G adatszolgáltatást. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Koryolink nevű mobilszolgáltató építette ki, amely az egyiptomi Orascom Telecom Holding és az Koreai Posta és Telekommunikációs Vállalat közös vállalkozása.

A szolgáltatás helyi lakosok számára nem volt elérhető. Nem mintha megengedhették volna maguknak, hiszen a szükséges wifi hotspotért 100 dollárt, a SIM-kártyáért 200 dollárt kellett fizetni, a 2 gigabájtos csomag 300 dollárba, a 10 gigás pedig 525 dollárba került. A telefonálás viszont (legalábbis európai szemmel nézve) olcsó volt, európai hívás esetén 50 cent volt a percdíj. Az Egyesült Államokat már 7 dollárért lehetett tárcsázni, Dél-Korea azonban tiltólistán volt.

A legnagyobb meglepetés az volt, hogy Észak-Korea nem szűrte a nagy közösségi oldalakat és kommunikációs programokat. Talán ez is lehet az egyik oka annak, hogy a szolgáltatás amilyen váratlanul jött, olyan hirtelen meg is szűnt.

North Korea Tech oldal vette észre, hogy a Koryo Tours kínai utazási iroda (mely észak-koreai utak szervezésére szakosodott) oldalán egy rövid hírt tett közzé, mely szerint a 3G szolgáltatás a turisták részére többé nem elérhető az országban. Külföldi hívásra alkalmas SIM kártyát viszont továbbra is lehet vásárolni.

A Koryolink hivatalosan még nem kommentálta a döntést, így nem lehet tudni, hogy a koreai vezetést csak az információáramlás viszonylagos szabadsága zavarta, vagy pusztán technikai jellegű az ok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek