István, Vajk
17 °C
34 °C

Akcióban a Windows Blue

2013.04.01. 11:19

A Windows 8 megjelenése óta zajlik a Microsoftnál az operációs rendszer utódjának fejlesztése. A Blue vagyis kék kódnevű Windows-verzió nem önálló rendszer lesz, hanem egy nagy frissítőcsomag a Windows 8-hoz, ami teljesen átalakítja majd annak kinézetét és funkcióit. A pletykák szerint ezzel áll át idén nyáron a Microsoft az Apple-nél honos termékciklusra, és ettől kezdve évente ad ki egy nagyobb kiegészítő csomagot, ami gyakorlatilag új rendszerré változtatja a Windowst. A Blue és utódai a tervek szerint ingyenesek lesznek, viszont önmagukban nem futnak, mindenképpen egy alap Windows 8-ra kell rátelepíteni őket.

A Blue-val egy rakás beépített kényelmi funkciót és új alkalmazást kap a Windows 8, és erősen átalakul a kezelőfelület is, különös tekintettel a mostanában egyre népszerűbb mini tabletekre. A motorház alatt a Bing keresőmotor kódjára épülő új belső kereső a nagy újítás (a gépünkön és az interneten is az eddiginél sokkal intelligensebben keres majd, akár szöveges információkat, akár videót vagy képeket). Az Internet Explorer 11 böngésző is ebben a csomagban lát majd napvilágot, és az egész rendszer erősen támaszkodik majd a Skydrive-ra, a Microsoft felhőszolgáltatására.

Bár a Windows Blue még erősen félkész állapotban van, egyszerre zajlik a tesztelés, és az új funkciók hozzáadása, egy korai verziót megszerzett a The Verge csapata, és videón mutatja meg, mit is várhatunk az új Windowstól, konkrétan annak érintőképernyőre optimalizált, tableten futó változatától:

A Winbeta.org pedig a pécés verzióra tette rá a kezét, és mutatja meg akcióban: