Viola
-6 °C
-2 °C

Európa hadat üzen a Google-nek

2013.04.02. 17:52

Összehangolt jogi intézkedések kezdeményezéséről határozott kedden hat európai ország adatvédelmi hatósága a Google-lel szemben. Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Spanyolország és Hollandia illetékes hatóságai a közös akcióval azt akarják elérni, hogy a Google úgy módosítsa adatvédelmi szabályzatát, hogy az összhangba kerüljön az uniós előírásokkal - közölte a francia adatvédelmi hatóság.

Az Európai Unió 27 tagállamának hatóságai már tavaly októberben jelezték, hogy a Google új adatvédelmi szabályzata nem felel meg az uniós normáknak, mert a cég nyomon tudja követni felhasználóinak tevékenységét és adatait szinte valamennyi felületén, beleértve a YouTube videomegosztót és a Gmail levelezőprogramot. A vádak szerint a felhasználók számára nem világos, hogy a Google pontosan milyen adataikat tartja nyilván, azokat a különböző szolgáltatások révén miként tudja egyesíteni, illetve hogy mennyi ideig őrzik meg az adatokat. Az unió országai felszólították az amerikai vállalatot, hogy négy hónapon belül módosítása szabályzatát, és ennek elősegítésére ajánlásokat fogalmaztak meg.

A Google tavaly márciusban egyetlen szabályzatban egyesítette a szolgáltatásaira vonatkozó 60 irányelvet, saját bevallása szerint az egyszerűsítés érdekében. A cég a vita kirobbanása óta ragaszkodik álláspontjához, amely szerint adatvédelmi szabályai megfelelnek az uniós előírásoknak. Az európai adatvédelmi hatóságok viszont sérelmezik, hogy a Google a határidő lejárta után sem módosította vitatott szabályzatát, és nem adott megfelelő válaszokat a korábban megfogalmazott aggályokra.

Az AP hírügynökség számítása szerint egy esetleges pénzbüntetés elhanyagolható hatással lenne az amerikai óriáscégre. A francia adatvédelmi hatóság ugyanis legfeljebb 300 ezer eurós bírságot szabhat ki, ezt az összeget a Google - a 2013-as évre jósolt várható nyeresége alapján - nagyjából három perc alatt keresi meg. A brit adatvédelmi hatóság 500 ezer font (590 ezer euró) büntetést szabhat ki elvileg, de ezzel a lehetőséggel mindeddig ritkán élt. Európában az internetes keresések túlnyomó többségét - egy felmérés szerint mintegy 95 százalékát - a Google szolgáltatásával hajtják végre. Ez az arány az Egyesült Államokban 65 százalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!