Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kibertámadás-elhárító osztag Japánban

2013.04.02. 12:01

A japán kormányzati szerveket ért internetes támadások számának növekedése miatt kibertámadás-elhárító különleges osztagot hozott létre a tokiói rendőrség kedden, és az országos rendőr-főkapitányság is hasonló egységeket készül alakítani – jelentette kedden az NHK japán televízió.

Az osztag feladata, hogy megvédje a japán kormányzat és az üzleti élet központjának számító főváros kulcsfontosságú infrastruktúráját az egyre szaporodó kibertámadásoktól. Az egység többek között a kormányzati szervek, a védelmi iparban érdekelt cégek, valamint a japán energiaszolgáltatók védelmére összpontosít majd.

A tokiói rendőrség reményei szerint az osztag megalakításával idén fordulópontot vehet a kiberbűnözés elleni harc, amelyben eddig az internetes támadások elkövetői állnak nyerésre. Az országos rendőr-főkapitányság 12 további regionális központban készül létrehozni hasonló egységeket, amelyekben összesen 140, magáncégektől felvett, a kibervédelemben való jártasságuk mellett angolul, kínaiul, koreaiul és oroszul jól értő szakembereket fognak alkalmazni.

Az elmúlt két évben a japán parlament, a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, a földművelési, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium, az űrhivatal, valamint számos japán diplomáciai képviselet számítógépeiről loptak el bizalmas adatokat az interneten keresztül. Emellett több, a védelmi iparban érdekelt cég, köztük a Mitsubishi Heavy Industries, az IHI és a Kawasaki Heavy Industries is internetes támadások céltáblájává vált.

A támadások száma különösen tavaly ősszel, a Kína és Japán közti szigetvita elmérgesedésekor ugrott meg. A japán hatóságok szerint az internetes adatlopások mögött elsősorban Peking állhat, miközben egy amerikai cég a közelmúltban azzal vádolta meg a kínai hadsereget, hogy kiterjedt internetes kémtevékenységet folytat. A Japánnal szemben ellenséges Észak-Koreát is hasonló vádak érték a napokban, miután több dél-koreai cég szervereit bénították meg a kommunista országból érkező támadások.