Erzsébet
1 °C
4 °C

Teljes hátraarc a Dellnél

2013.04.02. 16:58

Michael Dell, a Dell alapítója egy munkatársainak címzett levélben felfedte a cég megmentését célzó tervei egy részét. Egyik ígérete szerint az eddiginél jóval többet szeretne költeni a tabletek és pc-k fejlesztésére.

Mint a gyártók egy része, a Dell is azzal próbálta túlélni a személyi számítógépes szegmensben történt pozícióvesztést, hogy az üzleti szférára koncentrált, valamint a hálózati- és szerver megoldásait kezdte el népszerűsíteni. Még maga Michael Dell is ezt az irányt erősítette egy évvel ezelőtt. A lakossági piac azonban túl értékes ahhoz, hogy teljesen elhanyagolják, ráadásul a Dellnél még mindig a bevétel jelentős részét jelenti. Emiatt váltana stratégiát az alapító és most mégiscsak a pc-kre és tabletekre fordított összeget növelné.

A Dell február elején jelentette be, hogy kivonulna a tőzsdéről, a megállapodás szerint egy konzorcium, amelynek a Microsoft is a tagja, 13,65 dollárt fizet részvényenként. A kivásárláshoz szükséges összeget az alapító, Michael Dell, a Silver Lake befektetői cég és a Microsoft finanszírozza, ez utóbbi kétmilliárd dolláros kölcsönnel járulna hozzá. Michael Dell mellett a Blackstone pénzügyi befektető társaság és Carl Icahn milliárdos befektető is vásárlási ajánlattal jelentkezett a számítógépgyártó cég iránt.

Dell a fenti terveken kívül még a fejlődő országokra koncentrálna, jóval több pénzt költene Brazíliára, Oroszországra, Indiára, Kínára, növelné jelenlétét Ázsiában, Dél-Amerikában, Közép-Kelet-Európában, Afrikában és a Közel-Keleten. Ami a felhasználókat illeti, meg szeretné könnyíteni nekik az eszközök használatát. Hiszi, ha egyszerűsítik az eszközöket, akkor könnyebben tudnak majd dolgozni a cég gépein.

Michael Dell új stratégiája jókora fejlesztéssel járna, hatalmas összegeket kellene ezekre a területekre fordítani. Az alapító szerint azzal, hogy kivonulnak a tőzsdéről ezt meg is tehetik, mert nem kell állandóan a részvényesekre gondolniuk, nem kell negyedévente aggódniuk a profit miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?