Ilyen lesz az Apple tévéje?

2013.04.03. 18:26

Az Apple régóta pletykált tévéje igazán forradalmi lesz, és még idén a piacra kerül, állítja iparági forrásokra hivatkozva a Topeka Capital befektetési tanácsadó cég jelentése. A cég technológiai specialistái éppen Kínában és Tajvanon folytatnak tárgyalásokat a nagy techcégek számára nélkülözhetetlen összeszerelési, beszállítói és alkatrészgyártói feladatokat teljesítő vállalatokkal, így az információik akár első kézből is származhatnak, de a szaksajtó úgy véli, inkább az éppen aktuális pletykák legújabb generációjáról van szó. Akárhogy is, az elképzelések mindenképpen érdekesek az Apple-tévéről.

A kínai-tajvani információk szerint a készülék 60 hüvelykes képátlóval fog érkezni, a neve pedig egyszerűen iTV lesz (ez komoly vádjegyproblémákba ütközhet, hiszen ilyen néven már létezik egy népszerű brit tévéadó). Hogy a képernyő milyen felbontású lesz, és milyen technológiát alkalmaz, arról egyelőre nincsenek hírek, viszont a Topeka előrejelzései szerint a távirányítót egy iRing fantázianevű, gyűrűre emlékeztető készülék fogja felváltani. Ez valójában a precíz mozgásérzékelést segítő kütyü lesz, vagyis a tévénéző egyszerű ujjmozdulatokkal vezérelheti a tévét.

Ennél is érdekesebb, hogy a tévéhez a hírek szerint tabletszerű miniképernyők is járnának, alapban egy darab, és még hármat lehetne külön megvenni hozzá. Ezekre a tévé maximum 200 méteres távolságig tudja kiküldeni a képet, a négy minitévére akár négy különböző csatornáét. Lesz benne az újabb generációs iPhone-okból megismert FaceTime videótelefon és Siri hangvezérléses asszisztens is, így valójában egy korlátozott tudású tabletnek felel majd meg (a mérete is az iPad-standard 9,7 hüvelykes lesz, ami a gyártásban jelent majd nagy könnyebbséget). A minitévé funkcionalitásában messze túlmutat azon, hogy egyszerű második képernyő legyen, bele lehet kötni a ház biztonsági rendszerébe, videotelefonálni lehet rajta.

A Topeka információi szerint az egész csomagért 1500-2500 dollár közötti árat kérnek majd (350-600 ezer forint), ez azt jelenti, hogy az Apple a szokásától merőben eltérően nem a csúcskategóriát célozza be magának, amikor belép egy új piacra. A jelenlegi legfelső kategória, a 4K-tévéké 15-20 ezer dolláros árcédulánál indul ugyanis. A sima 60 hüvelykes képátlójú hd tévékhez képes viszont elég drágának tűnik az Apple terve, hiszen ebben a kategóriában simán lehet jó márkákat találni 1000 dollár alatt is.  • Tippek
  • Hírek