Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Bemutatták a Facebook-telefont

2013.04.04. 20:19

Három hónapon belül már harmadszor hívta össze a techsajtó színe-javát a Facebook a kaliforniai főhadiszállására, hogy valami új, nagy durranást mutasson be. A Graph Search és az átalakított üzenőfal után most az esemény szlogenje ("Gyere, és nézd meg az új otthonunkat Androidon") és a régóta terjengő pletykák is arra utaltak, hogy a közösségi oldal saját márkás okostelefonnal fog előállni. Nem teljesen így történt, a Facebook Home nevű projekt, Mark Zuckerberg szavaival élve nem egy okostelefon, nem operációs rendszer, hanem valami sokkal mélyebb annál.

A Facebook gyakorlatilag ugyanazt a trükköt játszotta el most, mint pár éve a Google az Android elindításánál. Akkor mindenki azt várta, hogy Google-telefon készül, de a cég a hardvergyártás helyett inkább egy operációs rendszerrel állt elő, ami minden telefont Google-telefonná változtat. A Facebook Home sem saját márkás okostelefon, hanem egy olyan alkalmazás, ami minden androidos készülékből Facebook-telefont csinál.

Az androidos telefonokat végre képesek leszünk igazi közösségi készülékekké változtatni - kezdte Zuckerberg az előadását, majd arról beszélt, hogy a Facebook hogy átvette az uralmat a mobiltelefonokon. A statisztikák szerint a Facebooké a legnépszerűbb alkalmazás az összes létező okostelefonos rendszeren, a felhasználók a telefonjukkal töltött idő  százalékában a Facebookot használják. Ezt az elsöprő igényt fogja kiszolgálni a Home, ami egy simán, Google Playről letölthető alkalmazás, ami az Android egész kezelőfelületét átalakítja, a facebookos funkcionalitás a rendszer legmélyéig beeszi magát. A Home-ot agresszívan promótálja a Facebook, a sima letöltés mellett a hagyományos okostelefonos alkalmazásuk is kínálgatni fogja, hogy erre frissítse az egyszeri felhasználó.

Rögtön a telefon bekapcsolása után nem a szokásos háttérkép és az alkalmazások ikonjai fogadnak, hanem egy Cover feed nevű képernyő, ami nagyjából a facebookos üzenőfalunknak felel meg, az ismerőseink posztjaival, üzeneteivel. A megszokott módon tudunk itt kommentelni, lájkolni (ehhez csak duplán kell megérintenünk a képernyőt, nincs külön lájk gomb), tulajdonképpen annyi történt, hogy a Facebook előrelépett a telefon elsődleges kezelőfelületére, nem kell külön elindítanunk az alkalmazást hozzá. Az appjainkat csak egy plusz gomb megnyomásával érhetjük el innen, de vannak olyan funkciók, mint például az sms vagy az email, amelyek egyszerűen beépülnek a Home-ba. Ha például sms-t kapunk egy ismerősünktől, az az illető facebookos profilképével, és a facebookos beszélgetéseinkkel együtt ugrik fel - ezt a megoldást Chat Headsnek nevezték el.

A Home-ot tabletekre is tervezik, de egyelőre csak néhány androidos telefonon lesz elérhető, először a most bemutatott HTC First készüléken előre telepítve, 99 dollárért az AT&T-től (ezt kiáltották ki előzetesen a pletykák tévesen a Facebook saját márkás telefonjának, nagyjából a Google és az LG közös Nexus 4-ének mintájára). Az április 12-i premier után az összes androidos csúcstelefonon is elérhető lesz a Home, a bemutatón külön kiemelték a Samsung Galaxy S3-at és S4-et, a Note 2-t, valamint a HTC One X-et. Az iPhone-családról egyelőre nem esett szó, a Home jelenleg kizárólag az Androiddal működik együtt.  • Vennék
  • Hírek