Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Okostelefonnal irányítható a robotszitakötő

2013.04.05. 14:05 Módosítva: 2013-04-05 14:05:40

A Festo nevű technológiai cég létrehozott egy mechanikus szitakötőt, amely képes leutánozni természetes párja repülését. A mindössze 175 grammos, 44 centiméter hosszú és 63 centis szárnyfesztávval rendelkező műrovar okostelefonnal irányítható.

Mechanikus szitakötő
Mechanikus szitakötő

Az szitakötő nagyon jó inspiráció a kutatóknak: két-két pár szárnyát képes különállóan mozgatni, így tud nagyon pontosan repülni. A kutatók által megépített, BionicOpternek elnevezett robot motorok segítségével mind a négy szárnyát különállóan tudja mozgatni.

A mozgásokat szoftver koordinálja, így nem kell mind a négy szárnyat külön irányítani, a szoftver számolja ki a megfelelő frekvenciát, amplitúdót és szöget, mialatt a pilóta szabadon irányítja a rovart a telefonjáról.

BionicOpter-Festo-2

A cég végső célja, hogy olyan modellt építsenek, amely jobban repül, mint egy vitorlázó repülő, egy helikopter és egy repülő kombinációja. A működő modellrőlitt látható egy rövid videó.