Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Újra kitört a böngészőháború

2013.04.06. 10:55

Nagyon úgy tűnik, hogy a Google bejelentése újabb böngészőháború kitöréséhez fog vezetni. A cég ugyanis hosszas huzavona után úgy döntött, hogy lecseréli a Chrome böngésző egyik legfontosabb részét, a renderelő motort az eddig használt Webkitről egy saját programmodulra a Blinkre.

A Webkitet a KDE projekt fejlesztői hozták létre KHTML néven, és az Apple mérnökei erre alapozva kezdték a továébbfejleszteni 1998-ban, majd 2005-ben nyílt forráskódúvá tették a rendszert. Ez a motor a Safari alapja, de a Chrome is ezt használja, és az Opera is erre tervezett váltani saját Presto motorjáról.

Mivel évekig ez a motor volt a leggyorsabb és legmodernebb a piacon, az Internet Explorerben alkalmazott Tridentet és a Firefox által használt Geckót minden tesztben rendszeresen megverve, a Webkit önmagában sokat tett azért, hogy az Explorer egyeduralma megszűnjön a böngészők között. Most azonban új fejezet nyílik a böngészők konkurenciaharcában.

De mi az a renderelő motor?

A rendering engine a böngésző legalapvetőbb modulja, ez értelmezi a html kódot, a CSS-eket, ez jeleníti meg a weboldalakat, és futtatja a Javascriptben írt kódokat. Ettől függ, hogy az oldalak megjelenítése gyors-e vagy lassú, illetve hogy minden úgy jelenik-e meg a böngészőnkben, ahogyan azt az oldal építője tervezte. Nem véletlen a motor elnevezés, nagyjából ugyanazt a szerepet tölti be egy böngészőben, és olyan fontos, mint egy autó motorja.

A Google és az Apple programozói között régóta folytak már a viták a Webkit további fejlesztéséről. A Blink bemutatkozásával a Google-mérnökök szerint 7000 felesleges fájltól és 4,5 millió programsortól szabadul meg a böngésző, ennyivel gyorsabb és átláthatóbb lesz az egész rendszer.

A váltás viszont azt is jelenti, hogy az eddigi három helyett négy különböző megjelenítő motorra kell majd a weboldalakat felkészíteni, optimalizálni és tesztelni, amelyek ezer dolgoban működnek kicsit eltérő módon, és mind másképp értelmezik a webes szabványok nagy részét. Borúlátó szakértők szerint visszatérhet a kilencvenes évek káosza, amikor a Microsoft és a Netscape programozói nem voltak hajlandók egyeztetni, és saját szabványokat követve fejlesztették a böngészőiket.

Az új motorra váltás nagy változásokat hozhat az asztali gépek és a mobilos platformok böngészőpiacán egyaránt. A Statcounter adatai szerint a Chrome jelenleg 38 százalékos piaci részesedéssel a legnépszerűbb böngésző világszerte desktopokon, mobilon pedig 31 százalékkal az Android Browser az első, ami gyakorlatilag a Chrome mobilos változata. A desktopon elhanyagolható, mobilon viszont számottevő, 15 százalékos piaci részesedésű Opera szintén a Blinkre vált a közeljövőben.