Szilvia
5 °C
16 °C

Újra kitört a böngészőháború

2013.04.06. 10:55

Nagyon úgy tűnik, hogy a Google bejelentése újabb böngészőháború kitöréséhez fog vezetni. A cég ugyanis hosszas huzavona után úgy döntött, hogy lecseréli a Chrome böngésző egyik legfontosabb részét, a renderelő motort az eddig használt Webkitről egy saját programmodulra a Blinkre.

A Webkitet a KDE projekt fejlesztői hozták létre KHTML néven, és az Apple mérnökei erre alapozva kezdték a továébbfejleszteni 1998-ban, majd 2005-ben nyílt forráskódúvá tették a rendszert. Ez a motor a Safari alapja, de a Chrome is ezt használja, és az Opera is erre tervezett váltani saját Presto motorjáról.

Mivel évekig ez a motor volt a leggyorsabb és legmodernebb a piacon, az Internet Explorerben alkalmazott Tridentet és a Firefox által használt Geckót minden tesztben rendszeresen megverve, a Webkit önmagában sokat tett azért, hogy az Explorer egyeduralma megszűnjön a böngészők között. Most azonban új fejezet nyílik a böngészők konkurenciaharcában.

De mi az a renderelő motor?

A rendering engine a böngésző legalapvetőbb modulja, ez értelmezi a html kódot, a CSS-eket, ez jeleníti meg a weboldalakat, és futtatja a Javascriptben írt kódokat. Ettől függ, hogy az oldalak megjelenítése gyors-e vagy lassú, illetve hogy minden úgy jelenik-e meg a böngészőnkben, ahogyan azt az oldal építője tervezte. Nem véletlen a motor elnevezés, nagyjából ugyanazt a szerepet tölti be egy böngészőben, és olyan fontos, mint egy autó motorja.

A Google és az Apple programozói között régóta folytak már a viták a Webkit további fejlesztéséről. A Blink bemutatkozásával a Google-mérnökök szerint 7000 felesleges fájltól és 4,5 millió programsortól szabadul meg a böngésző, ennyivel gyorsabb és átláthatóbb lesz az egész rendszer.

A váltás viszont azt is jelenti, hogy az eddigi három helyett négy különböző megjelenítő motorra kell majd a weboldalakat felkészíteni, optimalizálni és tesztelni, amelyek ezer dolgoban működnek kicsit eltérő módon, és mind másképp értelmezik a webes szabványok nagy részét. Borúlátó szakértők szerint visszatérhet a kilencvenes évek káosza, amikor a Microsoft és a Netscape programozói nem voltak hajlandók egyeztetni, és saját szabványokat követve fejlesztették a böngészőiket.

Az új motorra váltás nagy változásokat hozhat az asztali gépek és a mobilos platformok böngészőpiacán egyaránt. A Statcounter adatai szerint a Chrome jelenleg 38 százalékos piaci részesedéssel a legnépszerűbb böngésző világszerte desktopokon, mobilon pedig 31 százalékkal az Android Browser az első, ami gyakorlatilag a Chrome mobilos változata. A desktopon elhanyagolható, mobilon viszont számottevő, 15 százalékos piaci részesedésű Opera szintén a Blinkre vált a közeljövőben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?