Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Anonymous Észak-Korea ellen vonul

2013.04.07. 09:05

Az Anonymous nemzetközi hekkerkollektíva és aktivista csoport hadüzenet intézett Észak-Korea ellen, és a maguk online eszközeivel el is kezdték az inváziót. Néhány napja jelentették be, hogy feltörték a hivatalos észak-koreai propagandaweboldalt, az Uriminzokkirit, és onnan 15 ezer felhasználó személyes adatait szerezték meg. Mint kiderült, ez az akció valójában mégsem volt olyan sikeres, mint állították, a bizonyítékként közzétett felhasználók nagy része kínai, a maradék pedig dél-koreai volt, sőt, maga az oldal is kínai szerveren futott, így a támadással valójában semmilyen érzékeny adatot nem sikerült az észak-koreai rezsimről vagy annak fontos embereiről megszerezni.

A második menetben az Anonymous hekkerei inkább a látványos sikerre mentek rá, és sorra feltörték Észak-Korea hivatalos csatornáit a Twitteren és a Flickr fotómegosztón. A törés ez esetben csak annyit jelent, hogy valamilyen módszerrel kitalálták a jelszót, és átvették az adott aloldalak irányítását. Ezzel párhuzamosan túlterheléses támadással bénítottak meg több észak-koreai állami weboldalt, így az állami hírügynökségét vagy az Air Koryo légitársaságét. A Twitteren és a Flickren a további támadásokra buzdító és fenyegető üzeneteket helyeztek el, illetve az észak-koreai vezetést és Kim Dzsongunt gúnyolták, a diktátort malacorral és -fülekkel ábrázolva egy karikatúrán.

Az Anonymous azt állítja, a hekkereinek sikerült bejutnia a külvilágtól elzártan működő észak-koreai belső hálózatra, a Kwangmyongra is. Ez az ország saját, elszeparált internete, ez az a szigorúan ellenőrzött és cenzúrázott hálózat, amit az egyszeri észak-koreaiak elérhetnek, ha van számítógépük és telefonjuk. A globális internethez csak különleges állami engedélyek birtokában lehet csatlakozni. Bár ez a belső hálózat fizikailag el van szeparálva az internettől, az Anonymous szószólói az állítják, megvannak az aktivistáik az országban, akik nagy hatótávolságú wifi routerekkel, illetve a helyi telefonvonalak használatával mégis összeköttetést teremtettek a Kwangmyong és az internet között.