Szilvia
5 °C
16 °C

Kaliforniában tilos a vezetés közbeni GPS

2013.04.08. 14:19

A kaliforniai bíróság megtiltotta a GPS használatát vezetés közben. A bíróság azzal indokolta a döntést, hogy az okostelefonok használata eltereli a járművezető figyelmét az útról, függetlenül attól, hogy az eszközt telefonként, GPS navigátorként, óraként vagy szöveges üzenetek küldésére használják.

A figyelmetlen vezetőkre vonatkozó törvények hatékonyságáról megoszlanak a vélemények. 2010-ben egy, az American Journal of Public Healthben megjelent tanulmány szerint az sms-ezésre vonatkozó tilalmak, amiket nagyobb balesetek után vezetnek be, rövid ideig csökkentik az újabb balesetek számát, de néhány hónap alatt a számuk ismét visszatér a korábbi szintre.

Az állam kontra Spriggs ügyben meghozott bírósági döntésben a bíró nyitva hagyta azt a kérdést, hogy a tiltás az emailek vizsgálatára is kiterjed-e, illetve hogy használhatók-e olyan eszközök, amikhez a vezetőnek nem kell használnia a kezét. A Nemzeti Biztonsági Tanács mindenesetre figyelmeztetett, hogy nincs olyan kutatási adat vagy bizonyíték, ami azt igazolná, hogy a hang alapú technológiák használata csökkentené vagy megszüntetné a figyelemelterelés kockázatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?