Olivér
5 °C
8 °C

Elkészült a világ legdrágább buszmegállója

2013.04.08. 19:36

Alighanem a világ legdrágább buszmegállóját sikerült felépíteni a Virginia állambeli Arlingtonban. Az egymillió dolláros (közel 230 millió forint) tervezési és építési költséggel tető alá hozott buszmegálló március eleje óta üzemel, de csak akkor lett botrány belőle, amikor a Washington Post kinyomozta, mennyibe került, és a CNN is beszámolt az ügyről. A rozsdamentes acélból és üvegből készült, padlófűtéssel és fűtött ülőhelyekkel, illetve egy hatalmas információközlő monitorral felszerelt, 15 személyes buszmegállót egyébként nem nagyon szeretik a helyiek, mivel bármilyen futurisztikusan is néz ki, az eső bever alá.

A felháborodás akkor csapott igazán magasra a 200 ezer lakosú Arlingtonban, illetve egész Virginia államban, amikor kiderült, hogy a méregdrága buszmegállót 80 százalékban szövetségi illetve állami forrásból, vagyis az adófizetők dollárjaiból építették. A város ráadásul még 23 hasonló szupermegálló felhúzását tervezte, de a botrány hatására ezt a projektet egyelőre felfüggesztették. Igaz, ezek darabja már csak 900 ezer dollárba került volna. Az egymilliós megálló költségeiből egyébként a hivatalos adatok szerint 575 ezret tett ki maga az építkezés, további 440 ezret konstrukciós menedzsment és minőségellenőrzés címszó alatt számláztak ki.

A befektetést egyébként a városvezetés azzal indokolta, hogy a Columbia Pike nevű, egyébként dinamikusan fejlődő városnegyedben 16 ezren használják napi szinten a tömegközlekedést, és a szupermodern megállók még vonzóbbá tették volna a környéket az odatelepülők számára. A város most független szakértőket bízott meg az egész buszmegállóügy kivizsgálásával. Egy átlagos megálló építési költsége egyébként 30 ezer dollár, ennek a nagyjából a harmincnégyszeresét sikerült elkölteni a szuperstop gúnyvevet kapott új megállóra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?