Kilométerekre ellát a lézerkamera

2013.04.09. 17:21

Kilométerre ellátó háromdimenziós lézerkamerát fejlesztettek ki a skóciai Heriot-Watt Egyetemen. A kamera szinte minden tárgyat képes letapogatni, ám az emberi bőrt nem. Ennek oka, hogy a bőr nem úgy veri vissza a lézert, mint a legtöbb tárgy, így aztán azok, akik nem akarják, hogy a kamera észlelje őket, legjobb, ha meztelenre vetkőznek.

A kamera látó-, avagy tapogatótávolságát kifejlesztői szerint idővel további kutatás-fejlesztés révén 10 kilométerre is ki lehet tolni. A működés lényege a képfeldolgozó számítógép, amely méri a lézersugár kibocsátása és visszaverődése, pontosabban a visszaérkezése között eltelő időt. A háromdimenziós képhez milliméter pontossággal képes letapogatni a céltárgyat.

A képfeldolgozó szoftver továbbfejlesztésével nemcsak a látókör sugarát lehet kitolni, hanem meghatározni egy tárgy haladásának sebességét és mozgásának irányát. Mindezek miatt elsősorban járművek lefotózására szánják kiötlői. Becslésük szerint a könnyen hordozható, tömegesen gyártható változat elkészítéséhez legfeljebb öt évre van szükség.  • Hírek
  • Bankszámla