Szilárda
-4 °C
3 °C

Úgy száll fel a Dreamliner, mint egy vadászgép

2013.04.09. 21:21

A Dreamliner néven elhíresült Boeing 787-es utasszállító repülőgép egyre nagyobb bajban van: Japánban és Amerikában is a földre rendelték a sok milliárd dolláros fejlesztéssel elkészült gép első pár tucat példányát, hogy alapos technikai kivizsgálásnak vessék alá őket. A Dreamliner eddigi repüléseit ugyanis kisebb-nagyobb technikai bakik, túlmelegedő akkumulátorok, szivárgó üzemanyag, kisebb fedélzeti tüzek kísérték - bár baleset egyikből sem lett, a polgári repülés forradalmasítójaként várt csodagép hírnevének megtépázásához ennyi is elég volt.

Amíg nem vehet részt az utasszállító forgalomban, a világ legmodernebb repülőgépének kétségbeesetten próbálja javítani a sajtóját a Boeing repülőgyártó és hadiipari óriás. Ennek egyik példája, hogy egy Dreamlinert, a Qatar Airways egyik gépét kölcsönkérték egy légibemutatóra, és a legnagyobb brit repülőfesztivál, a Farnborough International Air Show 200 ezer látogatója előtt mutatták be vele élesben, mit is tud a gép. Amint az eseményről készült videó mutatja, egészen elképesztő dolgokat:


A gépet a show-n egy F18-as vadászgép veterán pilótája vezette. Bár a laikus szemek számára a felszállás tűnik a leginkább akrobatikus mutatványnak a meredek emelkedéssel és a szűk fordulóval, ahol a gép szinte 90 fokban megdől, szakértők szerint az utána következő manőverek, majd a látszólag sima leszállás is legalább ennyire bravúros (a leszállást erős hátszélben mutatta be a pilóta, amit nagyon nem szoktak szeretni, instabillá teszi a gép landolását).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!