Judit
3 °C
7 °C

A videojátéknak van helye a tudományban

2013.04.10. 14:19
Több tudós és kutató szerint a videojáték lehet a tudományos oktatás jövője. A mikroorganizmusokkal működtetett logikai játék, a tanulási készségeket fejlesztő, erősen módosított Sim City és az RNS-tervező programmal elért eredmények, úgy tűnik, igazolják ezt a feltevést.

A San Franciscóban megrendezett Swissnex konferencián a résztvevők arról beszélgettek, hogy a videojáték hogy hasznosítható a tudományos problémák megoldásában, a tanulási készségek fejlesztésében, és a pszichiátriai kezelésekben. A kérdésre több ígéretes válasz is született.

Ingmar Riedel-Kruse, a Stanford Egyetem biomérnöke szerint a világon szinte az összes technológiai fejlesztést fel lehet használni játékok készítésére, de semmi sem annyira játékszerű, mint a biológia. Riedel-Kruse olyan videojátékot fejlesztett, ahol a mikroorganizmusok a játékmenet szerves részét képezik. A tudós biotikus játékban például a játékosnak egy gyenge elektromos mezőt irányítva kell terelgetnie a papucsállatkákat; a folyamatot videón rögzítik, és továbbítják egy képernyőre. A képernyőn kígyózó papucsállatkák Pac-Manhez hasonlóan érméket esznek, és ezzel lehet pontokat gyűjteni.

Riedel-Kruse úgy véli, az új fejlesztéssel az iskolába járó gyerekek figyelmét is fel lehet kelteni a biológia iránt. A biológus szerint a biotikus játékok nemcsak szórakoztatnak, hanem valódi, tudományos problémák megoldásában is segíthetnek, mivel a játékosok játék közben értelmezik a videojátékok szabályrendszerét. A fejlesztés még korai stádiumban jár – például azt is meg kell oldani, hogy a papucsállatkák életben maradjanak –, de a kutatók remélik, hogy hamarosan létrehozhatnak egy biotikus játéktermi gépet, amiben valódi élőlények úszkálhatnak.

RNS-tervezés és valóságshow

A biotikus játékok más kutatókat is megihlettek. A Fold-It nevű számítógépes játékban az a cél, hogy háromdimenziós fehérjék alakját módosítsák, és így megjósolható legyen, hogy a fehérje hogy fog viselkedni a való életben. A játékban számos olyan proteinstruktúrát létrehoztak, amiket laboratóriumban is teszteltek. Az EteRNA nevű videojáték fejlesztői hasonló célt tűztek ki maguk elé: a játékosoknak RNS-, vagyis ribonukleinsav-szekvenciákat kell tervezniük. A DNS-hez hasonló molekula egészen extrém formákat is ölthet, és a végeredmény nanogépekkel létre is hozható.

A kutatók azt tervezik, hogy egy valóságshow-szerű műsorban hétről hétre megszavaztatják a leginkább megvalósíthatónak vélt terveket, majd laboratóriumban létrehoznák a megszavazott példányokat, és egyeztetnék a végeredményt a tervvel. Az EteRNA tervezője, Adrien Treuille szerint ezzel a módszerrel a tudományos módszer közösségileg is finanszírozható lenne.

A Carnegie Mellon Egyeteminformatikai szakembereszerint sem az emberek, sem a számítógépek nem tudják előre megmondani, hogy az RNA milyen alakot fog ölteni, de hat, az EteRNA-val töltött hónap után még a legrosszabb játékos is jobb eredményt ért el, mint a legjobb, a struktúrák tervezésére használt számítógép. Ez azt igazolja, hogy a videojáték hasznosabb inspirációt nyújthat az RNS-tervezésben, mint a tudományos munkára szánt számítógépes programok.

Tanítva szórakoztat

A kutatók azt is fontosnak tartják, hogy a játékok segítsenek a tanulási nehézségekben is. Készségfejlesztő játékok már régóta kaphatók, de a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem kutatói egy játékfejlesztő céggel együttműködve most olyan játékon dolgoznak, ami a realisztikus, csúcsminőségű grafikájával még a figyelemhiányos, hiperaktív játékosokat is lekötheti. A játék fejlesztése jól halad, most végzik a kapcsolódó klinikai vizsgálatokat.

Egy másik kutatócsoport létező videojátékok, például a Sim City finomításán dolgozik; úgy vélik, ezzel segíthetnek a tanároknak abban, hogy a diákok megértsék a tudományos koncepciókat. A diákok játékstílusát figyelve a tudósok olyan játékokat is tervezhetnek, amik egyre magasabb szintre tornászhatják a tanulók játékának színvonalát, és elmélyíthetik a szabályok megértését. Bár ez a kutatás még a korai szakaszában van, ha a koncepció működőképesnek bizonyul, a kutatók jobban megérthetik a diákok tanulásának folyamatát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?