Árpád
-2 °C
4 °C

Oroszország új kémműholdakat vásárol

2013.04.10. 13:31

Hetvenmilliárd rubelt, vagyis körülbelül 56 milliárd forintot költ az orosz védelmi tárca új kémműholdakra. Az Izvesztyija orosz napilap szerint a műholdakhoz szükséges elektronikát Izraelből vagy az Európai Unióból szeretnék beszerezni.

A projekt megvalósításáért több neves orosz űripari cég versenyzett egymással. A pályázatot a Lavocskinról elnevezett űripari egyesülés nyerte el, amely az 1960-as évek második felétől központi szerepet játszott a szovjet Hold-, Vénusz és Mars-programokban. A Lavocskin vállalatnál készült a 2011. november 9-én felbocsátott Fobosz-Grunt űrszonda is, amely nem tudott bolygóközi pályára állni, így tavaly január 15-én visszazuhant a Földre és megsemmisült. Viktor Hartov, a Lavocskin űripari egyesülés vezérigazgatója az Izvesztyijának elmondta, hogy a műholdakat náluk gyártják, az úgynevezett hasznos tartalmat pedig külföldön fogják megvásárolni hozzájuk.

Az új rádióelektronikai megfigyelő rendszer – ahogy a vezérigazgató a kémműholdak rendszerét nevezte – öt szondából fog állni. A megrendelő, az orosz védelmi tárca azt tervezi, hogy az űrszondák úgynevezett szubméteres felbontásban láttatják majd a földfelszínen lévő tárgyakat. A moszkvai székhelyű Lavocskin űripari egyesület vezetője elmondta, hogy Oroszországban a szovjet korszak óta nem gyártanak ilyen műszereket.

Orosz szakértők szerint a műholdakhoz szükséges rendszerek beszerzését nemcsak a műszaki jellemzők, hanem a politikai feltételek is megszabják majd. Izraelre kemény nyomás nehezedik például az Egyesült Államok részéről, de, ahogy  Ruszlan Puhov, az orosz Stratégiai és Technológiai Elemző Központ igazgatója elmondta, a közel-keleti ország számára fontosak a kapcsolatok Oroszországgal, ezért elvileg van remény arra, hogy csúcsminőségű technológiát kapjanak tőlük, különösen az Israel Aerospace Industries nevű cégtől. A szakértő utalt rá, hogy Oroszország pilóta nélküli eszközök importjáról már megállapodott az IAI-val. Szerinte jók a további együttműködés kilátásai, ha az amerikaiak nem avatkoznak be. A műholdak esetében ugyanis már hadászati technológiák átadásáról lenne szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?