Negyedmilliárd dollárt loptak a hekkerek

2013.04.11. 10:16

Az ukrán hatóságok húsz embert tartóztattak le a múlt héten, akiket a Kommerszant hírportál szerint azzal gyanúsítanak, hogy öt év alatt több mint 250 millió dollárhoz jutottak hozzá online banki csalások útján. Az elkövetők után több mint egy évig közösen nyomozott az ukrán és az orosz szövetségi titkosszolgálat. A gyanúsítottak több városban tevékenykedtek, így Kijevben, Zaporozsjéban, Lvivben, Herszonban és Ogyesszában is zajlott az akció.

A 25-30 éves elkövetők egy malware-t használtak az adatok megszerzésére, majd ezeket az információkat a szervezetet irányító vezetőnek továbbították Ogyesszába. A vezető a megszerzett adatokat egy szerveren tárolta. A jelszavak és azonosítók mellett egyéb adatokat is megszerző kémprogramot egy orosz cég könyvelőszoftverére írták meg. Ha sikeresen megfertőzték egy cég számítógépét, elemezték a vállalkozás működését, majd hamis kifizetéseket indítottak. A hatóságok feltételezik, hogy egy másik, már felderített malware fejlesztéséért is ez a társaság a felelős.

A helyi viszonyokra jellemző, hogy egy nemrégiben elfogadott törvény szerint a gazdasági bűncselekmények nem minősülnek különösebben súlyosnak, így a bűnszövetkezet letartóztatott tagjai házi őrizetben várják az eljárás lezárását. Ha bűnösnek találják őket, legfeljebb öt év börtönt szabhatnak ki rájuk.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM