Albin
0 °C
10 °C

8 valós dolog, amit virtuális pénzért vehetünk

2013.04.15. 10:49
A pénzt azt teszi pénzzé, hogy az embereknek legalább egy jól körülírható köre elfogadja általános értékmérő eszköznek, és az értékét garantálja egy szilárd, kézzel fogható valami (mondjuk egy állam) a háttérben. A bitcoin esetében nincs ilyen központi ellenőrzés és garancia – éppen ez a lényege –, így a fizetőeszköz csak annyira megbízható, amennyire a felhasználói azok. A vadul hullámzó bitcoin-árfolyam egyelőre nem azt mutatja, hogy a virtuális valuta különösebben szilárd lenne, a felhasználók, és a bitcoin-elfogadó helyek nagyrészt kíváncsiságból, spekulációból vagy ideológiai alapon próbálják ki. Körülnéztünk a neten, mit is lehet venni ma bitcoinért legálisan.

Fegyvert és drogot

Bár az előbb legálisat ígértünk, mindenképpen meg kell emlékeznünk arról, hogy a bitcoint mint lenyomozhatatlan fizetőeszközt szükségszerűen az internet sötét oldala kapta fel először. A hírhedt Silk Roadon, az internet legnagyobb feketepiacán a virtuális valutával fizethetünk drogért, fegyverekért vagy éppen hamis személyi okmányokért (bővebben a Silk Roadról itt olvashat).

A bitcoin hívei nagy erőkkel próbálják lemosni magukról a bélyeget, hogy az online alvilággal lennének összefonódva, és azzal érvelnek, hogy ők csupán egy médium. Szerintük az illegális kereskedelemnek a forrását kéne megszüntetni, ahogyan a késeket sem tiltják be azért, mert valaki embert ölt eggyel.

Politikust

Az amerikai libertariánusok a tavalyi elnökválasztási kampányban jelentették be, hogy elfogadnak a szenátorjelöltjeik számára Bitcoinban felajánlott támogatásokat is, majd pár hete ugyanezt kanadai társaik is követték. A bitcoin elve gyönyörűen illik az individualista anarchizmus felé hajló libertariánusok gondolatvilágához, akik az állam szerepét a lehető legkisebbre próbálják szorítani, és szinte mindent a szabad piac önszabályozó folyamatai alá rendelnének. Hogy pontosan mire és hogyan költik, vagy költötték el a nekik felajánlott Botcoinokat, nem tudni.

Sportautót

Április elején került be a hírekbe, és sokan árpilisi tréfának is hitték, hogy egy texasi illető 300 bitcoinért adta el a 2007-es Porsche Cayman S sportautóját. Ez az akkori napi árfolyamon 39 ezer dollárnak felelt meg, ami korrekt ár egy ilyen kocsiért. A 300 bitcoin értéke egyébként az eladás után pár nap alatt felkúszott 70 ezer dollár fölé, aztán az április 10-i nagy összeomlás után pár óra alatt leesett a mostani 24 ezerre. Ha emberünk jókor passzolta el a virtuális pénzét, alighanem a bitcoin-rulett eddigi egyik legnagyobb nyertese, ha nem, a világ lúzere. Nála is bátrabb hazárdjátékos az a kanadai, aki a házát árulja bitcoinért.

Pizzát

A bitcoin alapvetően a geekek pénzneme, és mivel táplálkozik egy geek? Hát persze, hogy pizzával. Az egyszerű összefüggésre a Pizzaforcoins.com épített üzletet, egyelőre csak Amerikában működik, a három legnagyobb láncnál, a Pizza Hutnál, a Dominosnál és a Papa John's láncnál. A működési elv nagyon egyszerű, az éppen aktuális bitcoin-árfolyam alatt 50 centtel átváltják az ember pénzét dollárra, lecsapnak belőle még 0,02 bitcoin kezelési költséget (ami a 200 dollár felett járó árfolyam idejében akár ezer forintnak is megfelelhetett), majd továbbítják a rendelést a felvett adatokkal a megfelelő pizzériához.

Itt mindenképpen el kell mesélnünk a Floridában élő magyar származású programozó, Hanyecz László történetét, aki 2010 májusában a világ első bitcoinos pizzarendelője volt, és 10 ezer bitcoint fizetett két nagy méretű sajtos-hagymás-kolbászos-pepperonisért. Ez akkoriban 25 dollárnak felelt meg, ami messzemenőkig korrekt ár két pizzáért. Az a 2,3 millió dollár, amennyit ez a 10 ezer bitcoin két év múlva ért, már nem annyira. Egyébként a pizza állítólag finom volt.

Aranyat

A fizetőeszközök fejlődésének utóbbi pár évszázadát úgy írhatjuk le röviden, hogy az aranypénzből papírpénz lett, a papírpénzből hitelkártya, a hitelkártyából bitcoin. És mit vesz az óvatos duhaj a bitcoinjából, hogy bezáruljon a kör? Aranyat. A Coinabul.com piacterén a 99,9 százalékos aranyrudak grammonként 0,9 és 1,3 bitcoin között elérhetők jelenleg, és lehet vagy húszféle aranyérmét is venni a dél-afrikai egytized unciás Gold Krugerrandtól az egy unciás kínai aranypandáig, előbbiért 2,3, utóbbiért 20,3 bitcoint kell leszurkolnunk. Át is vesznek aranyat, ezüstöt és platinát, annyit kérnek, hogy adjuk fel postán, és ha odaért, átutalják a megfelelő mennyiségű bitcoint a számlánkra. És ezt láthatóan tök komolyan gondolják.

Szállodai szobát

A Howard Johnson amerikai motellánc egyik kaliforniai tagja jelentette be még 2011-ben, hogy lehet náluk szobát foglalni dollár mellett bitcoinért is. Azóta egy sor szálloda és étterem csatlakozott hozzájuk, a bitcoin.travel oldalon egész nyaralásokat tervezhetünk meg ilyen helyek érintésével. Még egy magyarországi helyet is felfedeztünk az oldalon, egy óbudai holisztikus fogászati klinikát, amiről azért nem állítanánk hogy egy klasszikus álomnyaralás tipikus célpontja. De a közelben találhatunk bitcoin-elfogadó osztrák hüttét, német teniszcentrumot és egy olasz panziót is, csak bírja a virtuális számlánk.

Anna Kurnyikova-autogramot

Ez persze csak egy véletlenszerű példa az egyfajta bitcoin-Ebayként működő Bitmit kínálatából. Az oldal teljesen úgy működik mint a hagyományos online bolhapiacok, lehet licitálni, dolgokat adni-venni, az oldal minden sikeres adásvételből leveszi a maga 1,9 százalékos jutalékát. A kínálat változatos és igen széles, több ezer termékre lehet jelenleg is licitálni, jellemző módon a legnépszerűbb egy másik virtuális valuta, az Eve Online című internetes sci-fi szerepjátékban használatos PLEX, amivel a játék havidíját lehet fizetni dollár és euró helyett. De jól megy az elektromos cigaretta, a brit font és a lengyel zlotyi is. És ezzel el is értünk az utolsó, és legmenőbb bitcoinos beszerzési célhoz:

Igazi pénzt

A neten közkézen forgó, és igazi pénzre váltódó (vagy éppen fordítva) bitcoinmennyiség 80 százalékát a nem hivatalos bitcoin-devizatőzsde, a japán Mt. Gox kezeli. Egy pénz, aminek az árfolyama órák alatt a felére vagy a duplájára ugorhat igazi csemege, és egyben orosz rulett a spekulánsoknak, és igazából a világon senkinek nincs elképzelése arról, hogy holnapra lenullázódik a bitcoin értéke, vagy felugrik 500 dollárra. Az biztos, hogy aki két éve kíváncsiságból ráállította a számítógépét bitcoin-bányászatra, piszok jól jár, ha most kiszáll. De lehet hogy még jobban, ha vár vele. Vagy el is ihatja az egészet New York első bitcoin-kocsmájában.