Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jönnek az egymillió dolláros videók Facebookra

2013.04.16. 19:36

Az AdAge értesülései szerint idén nyártól indul a Facebook legújabb pénztermelő, és cserébe a felhasználókat a halálba idegesítő akciója, az automatikusan induló videós hirdetésekkel. A tervek szerint a 15 másodperces reklámok a felhasználó üzenőfalán jelennek majd meg, és úgy lesznek lekorlátozva, hogy egy ember naponta legfeljebb hármat legyen kénytelen végignézni. Az ilyen hirdetésekért a Facebook a hírek szerint napi egymillió dollárt kérne, és négy felhasználói kategóriát lehetne megcélozni velük: nők 30 év alatt, férfiak 30 alatt, nők 30 fölött és férfiak 30 fölött. Ha mind a négyet sikerül eladni, az havi 120 millió dollár körüli bevételt jelenthet a Facebooknak, vagyis éves szinten potenciálisan egymilliárd feletti összeg esik be a kasszába.

Az egymilliós ár riasztóan magasnak tűnhet elsőre, hiszen a világ legdrágább és leghatékonyabb tévés hirdetéseinek számító Super Bowl reklámok kétszer hosszabbak, és csak négyszer ennyibe kerülnek, vagyis az egy másodpercre vetített áruk éppen a duplája a facebookos reklámszpotokénak. Cserébe rengeteg embert lehet elérni egy ilyen reklámmal, szakértők szerint egy ilyen facebookos hirdetéshez fogható hatékonysága a neten legfeljebb annak lehet ha valaki a Yahoo vagy a YouTube nyitóoldalát veszi meg a reklámjának.

Hogy azt hogyan fogják elérni, hogy a felhasználókat ne idegesítsék halálra ezek a reklámok, egyelőre rejtély, de valószínű, hogy a napi három szpotra való szűkítés mellett abban bíznak, hogy maga a hirdető is érezni fogja, hogy 2-300 millió ember elé teszi ki a reklámját, így annak nagyon jónak kell lenni, különben fordítva sülhet el az egész. A Super Bowl szünetében levetített reklámok lehetnek itt is a követendő példa, amelyeket sokan jobban várnak Amerikában, mint magát a meccset. Szakértők szerint a facebookos videós hirdetés optimális lehet például mozitrailerek premierjéhez.