Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Legyártották a Google Glass szemüvegeket

2013.04.16. 13:11

Hétfőn a Google levelet küldött azoknak a fejlesztőknek, akik a tavalyi Google I/O konferencián feliratkoztak a várólistára, és az 1500 dolláros vételár ellenében hozzájuthatnak a Glass Explorer nevű intelligens szemüveghez. A keresőcég közölte, nem akarja megvárni, amíg mindenkinek elkészül a szemüvege, ezért több ütemre bontva, már a napokban megkezdi a kiszállítást. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy a tavaszi #iwantglass program kiválasztottjai csak később kerülnek sorra, mert ők még a mostani tájékoztató levelet sem kapták meg.

Nem sokkal a levél után a Google elérhetővé tette azokat a fejlesztői útmutatókat is, amelyek segítségével programokat lehet írni a hardverhet. A Glass Mirror API nevű fejlesztői csomag dokumentációjából kiderült, hogy a programok a telefonon és/vagy a Google szerverein fognak futni, nem a szemüvegen. Néhány fejlesztői példa és eszköz már most is elérhető.

Az új információk áradata közben a Google nyilvánosságra hozta a Glass végleges specifikációját is. A kijelző pontos felbontását nem írták le, csak annyit, hogy az élmény olyan lesz, mintha egy 25 colos nagyfelbontású képernyőt néznénk nagyjából két és fél méter távolságról. A fejlesztői útmutatóban viszont a képek ajánlott felbontása 640x360 pixel, így könnyen lehet, hogy egyben a kijelző valós felbontása is ez. A kamera 5 megapixeles fényképeket és 720p felbontású videót tud majd rögzíteni, a 16 GB-nyi tárhelyből pedig 12 GB lesz szabadon felhasználható.

Az üzemidőt a Google tipikus használat mellett 1 napra teszi, de az még kérdéses, hogy mi számít a Glass esetében tipikus használatnak. Az akkut micro USB-n lehet tölteni. A szemüveg wifin (802.11 b/g) és bluetoothon tud más eszközökhöz kapcsolódni, és az okostelefonos alkalmazás (MyGlass) futtatásához legalább 4.0.3-as verziójú (Ice Cream Sandwich) Android szükséges. De a szemüveg bármelyik bluetoothos telefonnal működik.

MyGlass alkalmazás még nem tud túl sokat, de lehetővé teszi a Glass számára az sms-ek kezelését, és helymeghatározással kapcsolatos adatokat is biztosít. A képek alapján néhány alapvető készülékinformációt is közöl a szemüvegről, és valamilyen módon a Glassware programokhoz is kapcsolatban lesz. Arról, hogy a MyGlass más platformra (iOS, WP, BB 10) is elérhető lesz-e, még nincs információ.