Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Legyártották a Google Glass szemüvegeket

2013.04.16. 13:11

Hétfőn a Google levelet küldött azoknak a fejlesztőknek, akik a tavalyi Google I/O konferencián feliratkoztak a várólistára, és az 1500 dolláros vételár ellenében hozzájuthatnak a Glass Explorer nevű intelligens szemüveghez. A keresőcég közölte, nem akarja megvárni, amíg mindenkinek elkészül a szemüvege, ezért több ütemre bontva, már a napokban megkezdi a kiszállítást. Az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy a tavaszi #iwantglass program kiválasztottjai csak később kerülnek sorra, mert ők még a mostani tájékoztató levelet sem kapták meg.

Nem sokkal a levél után a Google elérhetővé tette azokat a fejlesztői útmutatókat is, amelyek segítségével programokat lehet írni a hardverhet. A Glass Mirror API nevű fejlesztői csomag dokumentációjából kiderült, hogy a programok a telefonon és/vagy a Google szerverein fognak futni, nem a szemüvegen. Néhány fejlesztői példa és eszköz már most is elérhető.

Az új információk áradata közben a Google nyilvánosságra hozta a Glass végleges specifikációját is. A kijelző pontos felbontását nem írták le, csak annyit, hogy az élmény olyan lesz, mintha egy 25 colos nagyfelbontású képernyőt néznénk nagyjából két és fél méter távolságról. A fejlesztői útmutatóban viszont a képek ajánlott felbontása 640x360 pixel, így könnyen lehet, hogy egyben a kijelző valós felbontása is ez. A kamera 5 megapixeles fényképeket és 720p felbontású videót tud majd rögzíteni, a 16 GB-nyi tárhelyből pedig 12 GB lesz szabadon felhasználható.

Az üzemidőt a Google tipikus használat mellett 1 napra teszi, de az még kérdéses, hogy mi számít a Glass esetében tipikus használatnak. Az akkut micro USB-n lehet tölteni. A szemüveg wifin (802.11 b/g) és bluetoothon tud más eszközökhöz kapcsolódni, és az okostelefonos alkalmazás (MyGlass) futtatásához legalább 4.0.3-as verziójú (Ice Cream Sandwich) Android szükséges. De a szemüveg bármelyik bluetoothos telefonnal működik.

MyGlass alkalmazás még nem tud túl sokat, de lehetővé teszi a Glass számára az sms-ek kezelését, és helymeghatározással kapcsolatos adatokat is biztosít. A képek alapján néhány alapvető készülékinformációt is közöl a szemüvegről, és valamilyen módon a Glassware programokhoz is kapcsolatban lesz. Arról, hogy a MyGlass más platformra (iOS, WP, BB 10) is elérhető lesz-e, még nincs információ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?