Árpád
-2 °C
4 °C

Könnyen feltörhetők a wifi routerek

2013.04.18. 11:48

Egy amerikai vizsgálat szerint a tizenhárom legnépszerűbb wifi routert egy átlagos képzettségű hekker is fel tudná törni. Az eszközön áthatoló támadók az otthoni és irodai hálózatok egyik legfontosabb védővonala, a tűzfal mögé tudnak bekerülni, és ott már könnyen elcsíphetik a felhasználók emailjeit, dokumentumait, jelszavait, fényképeit és banki adatait.

Az Independent Security Evaluators jelentése szerint mind a tizenhárom router irányítása átvehető a helyi hálózaton keresztül, és ezekből négy esetében a támadás pillanatában nem is kell nyitva lennie a router adminisztrátori felületének. Tizenegy router wifin keresztül is megtámadható, és két eszköz esetében nem szükséges futnia az adminfelületnek.

Mindegyik eszközben súlyos biztonsági hibákat találtak, amelyek kihasználásával átvehető a routerek irányítása. A routerek védelme azért nagyon fontos, mert a bűnözők akár átfogó támadást is indíthatnak, mint tették az 2011-ben 4,5 millió brazil dsl routerrel. Az akkori támadásnak az volt a célja, hogy lehalásszák a felhasználók banki adatait és pénzt lopjanak tőlük.

Sok esetben az okoz gondot, hogy az emberek alapbeállításokkal használják a routereket. Vannak olyan országok, ahol a netszolgáltatók eleve úgy adnak az előfizetőiknek wifi routert, hogy azokon engedélyezve van a távoli adminisztráció.

Szakértők azt javasolják a felhasználóknak, hogy telepítsék fel a legfrissebb firmware-t, és gyakran keressék fel a gyártó weboldalát, hátha megjelent egy újabb javítás. Sajnos a hálózati eszközök még nem tudják maguktól frissíteni a rendszerüket, mint a számítógépek és a mobiltelefonok, és akár több mint öt évig gond nélkül működnek, így semmi sem készteti a felhasználókat arra, hogy hozzájuk nyúljanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?